Ochtendmens of avondmens?

Ben je een ochtendmens of een avondmens? En je partner?

Het kan heel lastig zijn als dit niet matcht.

Vaak wordt beweerd dat de matineuzen aktiever en energieker zijn dan degenen die de kleine uurtjes nog voorbij zien tikken, maar het zit toch nog anders…..

Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Luik, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Ze liet tientallen ochtend- en avondmensen precies even lang slapen in een laboratorium, op een tijdstip dat ze zelf mochten uitkiezen.

De volgende dag moesten ze om de paar uur een test doen, waarbij veel concentratie nodig was.

De eerste uren na het wakker worden, presteerde iedereen gelijk, maar na 10,5 uur hadden de ochtendmensen beduidend meer moeite om hun aandacht bij de test te houden dan de avondmensen.

Uit aanvullende scans bleek dat ochtendmensen in de loop der dag minder activiteit vertoonden in hersengedeelten die worden geassocieerd met alertheid. Ook het deel dat de biologische klok regelt, werd steeds minder actief bij de vroege vogels.

Bij de avondmensen bleef de biologische klok in de hersenen juist zo actief dat ze zich nauwelijks slaperig voelden en langer geconcentreerd konden doorwerken.

Toch zijn de avondmensen niet altijd in het voordeel.

“In de praktijk zijn ochtendtypes mogelijk in het voordeel, omdat hun slaapschema beter aansluit bij de gebruikelijke werktijden in de maatschappij”, aldus onderzoeker Philippe Peigneux tegen National Geographic.

“Avondmensen raken eerder in de problemen, omdat ze verplicht vroeg op moeten en ’s avonds moeilijk in slaap komen. Daardoor bouwen ze een slaaptekort op.”

Illustratie: Natasha McCrory - Mount’s Bay Sunrise #2

Lees ook:Ochtendmensen zijn dromers, avondmensen zijn uh.. dagdromers
Lees ook:Vroege vogels gaan vaker vreemd dan nachtbrakers
Lees ook:Willen vrouwen liever een leeuwerik of een nachtegaal?
Lees ook:Ook mannen voelen hun biologische voortplantingsklokje tikken
Lees ook:Samen onder de hersenscan om te weten of je relatie stand houdt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>