Al is de leugen nog zo snel……

…….. de waarheid achterhaalt hem wel, volgens goed Oudhollands spreekwoord.

In deze computergestuurde tijden is vast te stellen dat dit ook echt zo is.

Liegen kost meer tijd dan eerlijk zijn. Maar wat kun je d’r mee?

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat iemand die de waarheid spreekt, doorgaans 30% sneller antwoordt op vragen als iemand die liegt.

Dat biedt nieuwe hoop voor politie en justitie, maar natuurlijk ook voor slepende discussies, wantrouwen en vermeende leugens in de relationele en familie-sfeer.

De nieuwste methode heet TARA en is in feite een computertest waarbij op het scherm een vraag wordt gesteld die dan op het toetsenbord zo snel mogelijk moet worden beantwoord. Daarbij wordt geregistreerd hoe lang elk proefkonijn erover doet om het antwoord te geven en de resultaten worden geanalyseerd aan de hand van algoritmen.

Uit proeven bleek dat in 85% van de gevallen de ondervraagden meer tijd nodig hebben voor een vals antwoord dan wanneer ze de waarheid vertellen. Dat komt volgens onderzoeker Aiden Gregg omdat liegen een ingewikkelder hersenproces vereist.

‘The Sunday Times’ nam zelf de proef op de som en liet een reporter de TARA-test doen. Het resultaat bevestigt wat Gregg zegt: het proefkonijn had gemiddeld 1,2 seconden nodig om naar waarheid te antwoorden en 1,8 seconden om te liegen.

En geloof niemand die zegt dat hij of zij altijd de waarheid spreekt: volgens deskundigen liegt de gemiddelde mens tijdens een gesprek van 10 minuten wel 3x, nog afgezien van weglatingen, overdrijvingen en gebluf. De luisteraar heeft dat slechts in 54% van de gevallen door. Voor TARA is dat 85%.

Lees ook:Vrouwen liegen over geld, mannen over hun prestaties
Lees ook:Nederlanders liegen dat het gedrukt staat
Lees ook:Mannen, vrouwen en liegen. De verhouding is 3 : 1
Lees ook:Hoe weet je of iemand liegt?
Lees ook:Vrouwen liegen meer over geld dan mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>