Té mooie vrouwen in media zijn slecht voor zelfbeeld vrouwen én mannen

Vrouwen worden onzeker over hun lichaam door het media-bombardement van afbeeldingen van ideale vrouwenlichamen, zoals we allemaal wel weten.

Net zoals mannen dat worden onzeker door alle afbeeldingen van afgetrainde supermannen, die ze dagelijks op TV, in fitnessmagazines of computerspelletjes aanschouwen.

Maar mannen worden ook onzeker van mooie sexy vrouwen in bladen als Stuff, Maxim en FHM……..

Op mannen gerichte media brengen mannen een dubbele boodschap. Aan de ene kant propageren ze een type vrouw dat slank en aantrekkelijk is en alleen maar komkommer eet, waarmee je als man beter iets kunt hebben dan met een vrouw die van paprikachips houdt.

Aan de andere kant vertellen ze mannen dat ze veel in huis moeten hebben om zo’n vrouw te kunnen krijgen. De mannen in deze magazines zijn vaak rijk, dragen prijzige kleren en zijn ook nog knap en gespierd.

De onderzoekers proeven met mannelijke studenten. Die moesten materiaal uit lad magazines bekijken, en daarna vragenlijsten invullen. Aan de hand van de antwoorden konden de onderzoekers berekenen hoe zeker de studenten over hun lichaam waren, hoe ze over hun lichaam dachten en of ze vonden dat ze met behulp van sport en dieet hun lichaam moesten verbeteren.

De onderzoekers deden experimenten waarin ze de ene groep van studenten de bladen lieten lezen, en de andere groep andersoortige verhalen over relaties te lezen gaven. De eerste groep las verhalen over hoe belangrijk pectorales zijn om onaards knappe vrouwen te behagen. De andere groep las over gewonen vrouwen die in interviews vertelden dat ze – bijvoorbeeld – geeks wel leuk vonden.

Na het lezen waren de studenten die de typische bladen-verhalen hadden gelezen onzekerder over hun lichaam geworden. Ze waren ontevredener, en meer bewust van hun uiterlijk. Hun vertrouwen in de omgang met vrouwen was verminderd, en vonden vaker dat ze aan hun lichaam moesten werken.

Echt helemaal nieuw zijn de resultaten niet. In een studie die in 1999 verscheen in Personality and Social Psychology Bulletin schreven psychologen van Northern Illinois University dat mannen die aan advertenties met schaars geklede vrouwen hadden gekeken zichzelf ineens minder gespierd vonden, en vaker zeiden dat ze eigenlijk wat meer spieren hadden willen hebben.

Lees ook:Mannen hebben toch een beter richtingsgevoel
Lees ook:Mannen krijgen slappe knieën van mooie vrouwen
Lees ook:Wie hebben er nou meer gevoel voor humor: mannen of vrouwen?
Lees ook:Van 1 glas wijn word je aantrekkelijker, van 2 juist niet
Lees ook:4 seconden stilte zijn al ongemakkelijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>