Als je de shit achter je kunt laten, word je maar zo 100

99-een-geheim-of-geluk-We willen allemaal graag oud worden. Maar oud zijn, laat staan ouder geschat worden dan je echte leeftijd, vindt echt iedereen erg.

Onze cultuur bepaalt dat jong, snel en wild ‘je van het’ zijn. Maar voor diegenen die te oud zijn voor ‘life fast, die young’ is er het boek van artsen Hans Van Hateren en Nanno Kleefstra…

Zij spraken 10 eeuwelingen en schreven er een boek over, zo vertellen ze in Humo

Ze leefden vooral heel gemiddeld, maar hadden bijvoorbeeld geen overgewicht. Ze aten wel vlees, namen op z’n tijd een alcoholische versnapering en de helft rookte ook jarenlang als een schoorsteen. Belangrijk detail volgens de artsen: daar zijn ze wel allemaal al lang geleden mee gestopt.

Wat de ouderen verder kenmerkt is een actieve leefstijl, zowel vroeger als nu. De meesten komen van een boerderij waar ze veel lichamelijke arbeid verrichtten. Intensief sporten deden ze geen van allen.

Er is nog een overeenkomst tussen de mensen van 100 jaar en ouder: ze bezitten het vermogen om gelukkig te zijn. Dr. van Hateren: “Dat is een beetje het geheim van deze mensen: ondanks de ellende en de tegenslagen die ze gekend hebben, zijn ze toch in staat geweest om dat achter zich te laten en door te gaan, een belangrijke kwaliteit. Niemand van hen heeft zich ooit het hoofd gek laten maken. Het loopt nu eenmaal zoals het loopt. Met de leeftijd word je vaak meer berustend, maar we hebben de indruk dat deze mensen dat op jonge leeftijd ook al waren.”

De geïnterviewde eeuwelingen blikken zonder uitzondering tevreden terug op hun leven. Van Hateren: “Ook al hebben ze veel ellende gezien. Ik denk dat mensen tegenwoordig toch wel veel te veel willen: een paar keer per jaar op vakantie, een mooie auto en een groot huis. Onze ouderen, daarentegen, zijn tevreden met zeer weinig. Niet dat ze speciaal weinig hebben, maar ze genieten van kleine dingen. Dat je daar ook levensgeluk uit kunt halen, is het mooie en het inspirerende van deze mensen.”

Waarom worden sommige mensen zo oud? Hebben ze een geheim of is het een kwestie van geluk? Deze vraag legden de artsen Hans van Hateren en Nanno Kleefstra voor aan tien vitale eeuwelingen. De gesprekken die hieruit voortvloeiden resulteerden in het boek ‘99+ Een geheim … of geluk?’. Het boek, dat vanaf vandaag in de boekhandel ligt, is prachtig geïllustreerd met foto’s van Ben Vulkers. De opbrengsten van het boek gaan volledig naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek bij ouderen.

In 10 bijzondere, totaal verschillende verhalen vertellen de 99-plussers over hun leven, hun gezondheid en de naderende dood. Zo eet Jans Venema-Scholten (101) elke ochtend biest. Hendrik Roelofs (100) heeft geleerd niet te veel stil te staan bij het waarom. Inspirerend is het verhaal van de 103-jarige Leonora Johanna Pennarts-Elfferich die na een veelbewogen leven nog steeds hoopvol vooruit kijkt: “Kijk naar wat voor je ligt, vergeet wat achter je ligt, vooral de nare dingen.” In het laatste en 11e hoofdstuk blikken de artsen Hans Van Hateren en Nanno Kleefstra terug op de gevoerde gesprekken: waarom zijn deze mensen zo oud geworden?

Het boek moet geld opleveren voor onafhankelijk onderzoek naar medicijngebruik bij ouderen. Van Hateren: “Nu kan het zo zijn dat je op je zestigste een medicijn krijgt en die jarenlang blijft gebruiken. Terwijl je op je negentigste misschien juist hele andere medicijnen moet krijgen. Of dat de oude medicatie helemaal niet meer nodig is. De farmaceutische industrie gaat daar natuurlijk geen onderzoek naar doen, want die hebben een belang bij het gebruik van medicatie.”

Onafhankelijk onderzoek is schaars en dat willen de artsen graag doen. “Als arts is het soms ook lastig om onder het jeuk van de farmaceutische industrie uit te kruipen. En helemaal los onderzoek te doen.”

Lees ook:Verpleegkundigen scheiden veel vaker dan artsen
Lees ook:Neem opa & oma mee op vakantie
Lees ook:Twintigers trouwen niet
Lees ook:Mannen veel vaker eenzaam dan vrouwen
Lees ook:Het liefdesleven van de dokter gaat niet over rozen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>