Zwarte Piet: toch maar niet……

Mijn Amerikaanse kennissen snappen echt al tientallen jaren lang niet dat wij hier ‘ons Sinterklaasfeestje’ nog vieren zonder rood te worden achter de oren van schaamte.

En nee, ik was eigenlijk ook niet van plan om dit hete hangijzer dit jaar nog aan te kaarten, maar de actualiteit wil anders. Volgens mij zitten er alleen maar voordelen aan om 1 van de decemberfeesten af te schaffen, maar hoe vaker dat ik dat zeg, hoe meer mensen juist uit emotionele c.q. sentimentele redenen toch 5 december willen vieren. Ook tot verbijstering van veel buitenlanders….

Een van hen is Roger Ross Williams. Vanaf komend weekend is bij CNN online zijn documentaire ‘Blackface’ te zien.

De 15-minuten durende film werd gisteren al vertoond bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij als held werd onthaald door studenten, mensen van Surinaamse afkomst, Amerikanen en anti-pietactivisten.

De trailer laat alvast zien dat er niets aan de verbeelding wordt overgelaten. “Nederland heeft een slecht geheugen als het op hun rol in de slavenhistorie aankomt.”

‘Het smerige, kleine geheim van Nederland’, zo noemt de Amerikaanse cineast Zwarte Piet.

“Doordat een grote Amerikaanse nieuwszender dit toont, denk ik dat heel veel mensen hem gaan zien en het schandalig vinden. Andere landen zullen druk op Nederland uitoefenen om hier een einde aan te maken. En de Nederlandse kijkers? Ik hoop dat ze zich generen.”

Oscar-winnaar Williams reist regelmatig naar Nederland. De liefde drijft hem de laatste jaren steeds vaker naar Amsterdam. De documentairemaker probeert hier ook een eigen productiemaatschappij van de grond te krijgen en zich hier een deel van het jaar te vestigen.

Tijdens zijn tijd in Nederland kreeg hij wel iets mee van het bestaan van Sinterklaas en Zwarte Piet, maar nog niet veel. “Vorig jaar was ik hier voor het eerst in de sinterklaasperiode en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik postte foto’s van Zwarte Piet op mijn eigen facebookpagina en vanuit Amerika kreeg ik de ene na de andere geschokte reactie.”

Vanavond 22.30 uur zit Roger Ross Williams aan tafel bij Humberto Tan in RTL Late Night

Lees ook:Blanke vrouwen zoenen zwarte mannen; zwarte vrouwen zoenen witte mannen
Lees ook:Het eerste zwart-wit gemengde huwelijk in Nederland
Lees ook:Laat zwarte vrouwen vooral met witte mannen trouwen
Lees ook:Relatie-reddend, deze onderbroeken met schetenfilter
Lees ook:Robbie Williams wil een bakkie doen met onze halfgodin Maxima

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwarte Piet: toch maar niet……

 1. Peter

  Op deze manier komt die bagger uit de VS hier naar toe gehaald dus.
  Er zal vast wel niemand die man gewezen hebben op het feit dat onze slavenhistorie te danken is aan een zeer klein aantal mensen, slavenhandelaren en plantage-eigenaars.
  Zo’n beetje iedereen die in Nederland woont heeft niets met “onze” slavenhistorie te maken.
  De slaven werden ook naar Amerika gebracht, en niet naar Nederland of Europa.
  Met de Blackface in de VS werden de gekleurde mensen daar voor gek gezet. Met ZP hier in Nederland is dat nooit het geval geweest, al was het alleen maar omdat er vijftig jaar geleden nog amper/geen gekleurde mensen in Nederland waren.
  Door iedereen die zich voor een kinderfeest als ZP verkleed voor racist uit te maken gooien mensen hun eigen ruiten in.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>