Death Row Dollies: liefde voor ter dood veroordeelden

DeathRowDollies_NederlandsKleinReeds eerder schreven we over ‘prison-groupies’: vrouwen die corresponderen of zelfs relaties aangaan met zware criminelen.

Onderzoeksjournaliste Linda Polman dook ook in dit fenomeen en schreef Death Row Dollies’.

Over vrouwen die liefde brengen en vinden in de Amerikaanse dodencellen…….

Het lijken merkwaardige koppels, de ruige moordenaars op death row in Texas, en hun vriendinnen; nette en meest middelbare dames uit Europese voorsteden. Als verlegen correspondentievriendinnen beginnen ze de relaties, maar terdoodveroordeelden zijn extreem gulzig: in de tijd die hen gegund is vanaf hun doodvonnis tot de dag dat ze hun dodelijke injectie krijgen, moet alles geprobeerd zijn om te overleven.

Hester uit Londen, 47, trouwde met een 28-jarige Apache indiaan. Terdoodveroordeeld voor moord op een onschuldig oud mevrouwtje en gedecoreerd met 55 tatoeages, maar voor Hester de ideale man. Psychologen noemen het fenomeen hybristofilie.

Guikje, 40, part-time verkoopster in een drogisterij in Amsterdam-Osdorp, wist $100.000 bij elkaar te collecteren om haar Hank, dubbele moordenaar, aan een nieuw proces te helpen. Ze spaart al haar vakantiedagen op om hem elke twee maanden op death row persoonlijk een hart onder de riem te steken, terwijl haar echtgenoot en 2 kinderen thuis in Amsterdam intussen hun eigen boterhammetjes smeren.

Wie ligt boven en wie onder in deze heftige relaties? Waren de vrouwen er niet, dan verkommerden de mannen in hun dodencellen, zonder geld voor zelfs maar een postzegel voor op een bericht naar de buitenwereld. De macht van de vrouwen over hun gekooide geliefden lijkt totaal. Tegelijk zijn de mannen onontbeerlijk in het leven van de vrouwen en daar ligt hún macht.

Ook volgt Polman vrouwen die hun lot koppelen aan dat terdoodveroordeelden in Texas: niet alleen de transatlantische ‘dollies’ in de goedkope motels rondom death row op het Texaanse platteland, maar ook de vrouwen van Texas’ eigen antidoodstrafbeweging. Die is piepklein (Texanen zijn verknocht aan hun doodstraf) en de gemiddelde leeftijd van de vrouwen is ver boven de 70, maar ze staan bij iedere executie met hun megafoon voor de gevangenis om het doodstrafsysteem te vervloeken, weer of geen weer.

De journaliste ontmoet ook de terdoodveroordeelden om wie het allemaal draait. Een heeft nog een paar dagen te leven, een ander is al 3x op het nippertje gespaard. Een derde deelt zijn cel van 2×3 m met de demonen die hem bevolen zijn dubbele moord te plegen.

Waren het tenminste nog maar de wreedste moordenaars die op death row eindigen; in de Amerikaanse werkelijkheid krijgen alleen de stumperds die zelf geen advocaat kunnen betalen en die door de staat met luie, niet terzakekundige en zelfs slapende pro deo advocaten worden afgescheept, de doodstraf.

In het Algemeen Dagblad vandaag: het verhaal van de Nederlandse Petra de Jong, die een ter dood veroordeelde bijstond tot en met zijn executie.

Reeds in 1995 verscheen de film ‘Dead Man Walking’ naar het gelijknamige boek van Helen Prejean. Zij vocht destijds al tegen het fenomeen van de doodstraf. Susan Sarandon vertolkt het verhaal van de zuster, die een speciale relatie ontwikkelt met de ter dood veroordeelde Matthew Poncelet.

‘Death Row Dollies’, Linda Polman, Betram & De Leeuw, €17,95

Lees ook:Vrouw mept echtgenoot dood met haar pumps
Lees ook:Als vrouwen gewelddadig worden is dat bijna altijd in de relationele sfeer
Lees ook:Gescheiden mensen hebben vaker ongelukken
Lees ook:Richard vermoordde zijn vrouw en kids om af te kunnen spreken met zijn chatvriendin
Lees ook:Slaapjaloezie nekt relaties

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>