Sharia-scheiding

In Nederland en andere West-Europese landen zegeviert het co-ouderschap steeds vaker. Het is nog niet zo lang geleden dat vooral vrouwen de voogdij kregen toegewezen na een scheiding.

Tegenwoordig is het vrij normaal als de man zich ook over de kinderen ontfermt. In de Islamitische cultuur ligt dat heel anders. Bij een scheiding in bijvoorbeeld Gaza of de bezette Westelijke Jordaanoever verliest van de Islamitische vrouwen 90% tijdens een scheiding de voogdij over haar kinderen……………..

De documentaire 3 times divorced vertelt over Kitham, een 31-jarige Palestijnse. Zij werd tegen haar wil uitgehuwelijkt aan een Israëlisch-islamitische man. Na zes kinderen gebaard te hebben werd ze door haar man vernederd, mishandeld en verstoten. Ze verliest ook nog eens de voogdij over haar kinderen omdat haar man tijdens haar afwezigheid de scheiding laat uitspreken door een shariarechtbank.

Maar ze geeft zich niet zomaar gewonnen. Ze tekent protest aan. Ze probeert de geestelijken van de rechtbank te overtuigen van het onrecht wat haar is aangedaan. Ze probeert een glimp op te vangen van haar kinderen en haalt zelfs haar drie jongste zoontjes van de kleuterschool op om daarna naar een wegloophuis in Tel Aviv te vluchten. Maar omdat ze geen Israëlisch staatsburger is staat ze weer snel op straat.

Een hartverscheurende en aangrijpende documentaire vanavond bij VPRO’s import. Nederland 2, 00.25 – 01.25 uur. Erg laat, maar gelukkig is het ook te zien op hollanddoc. Klik op de blauwe knop op de voorpagina ‘start het tv kanaal’.

VPRO’s import: 3 times divorced

Lees ook:‘Het Nahuwelijk’ & ‘De Mooiste Dag’
Lees ook:Verontrustende stijging sharia-huwelijken
Lees ook:Echtscheiden door de ogen van een 6-jarig meisje
Lees ook:De kibboets: relatieplanet van de jaren ’70 en ’80
Lees ook:Het Israëlische schijnhuwelijk van topmodel Bar Rafaëli

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>