Eros & Thymos

Dankzij de psychoanalyse en de concentratie op Eros, de kracht van het verlangen naar het andere, zijn we een beetje kwijt hoe het ook alweer zat met Thymos.

Dat is de kracht van wat je als mens zelf allemaal zijn kunt. Het gaat hier om erkenning, trots, iets neerzetten. Het gaat ook om woede en haat, sterke energie die van alles kan maken en breken.

In liefdesrelaties een belangrijk thema, vooral als het mis dreigt te gaan. Je gaat verlangen naar iets of iemand anders, naar een ander leven, een andere betekenis wellicht. Maar als je gewoon blijft waar je staat en van binnenuit laat komen wat je eigenlijk bent en dat ook vol trots en een zekere vriendelijke agressie laat zien, dan vergaat je partner misschien ook de lust om een deurtje verder te kijken.

Hij of zij blijft even stil staan om je te bewonderen en denkt dan: ik blijf en ik ga jou ook laten zien wie ik ben! Dan kunnen we daar samen van genieten.

Lees verder in Peter Sloterdijks boek ‘Woede en tijd, een politiek psychologisch essay’. Uitgeverij SUN, € 19.90

Lees ook:Wat is liefde?
Lees ook:Nee hoor, het is een platonische relatie!
Lees ook:Hoe houden we de seksvlam brandend in een lange relatie?
Lees ook:Is in gedachten seks hebben met een ander ook vreemdgaan?
Lees ook:Emancipatie in je relatie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>