Dementie? There’s an app for that!

Alleen al in Nederland zijn er 270.000 mensen met dementie. BLIK helpt hen en hun familieleden om echt contact te houden door middel van een app. Want met dementie is het moeilijker om leuke momenten te delen. Dat is pijnlijk voor de persoon in kwestie en ook voor de familie en vrienden. Van echt contact maken en samen plezier hebben wordt iedereen sterker. Dan zijn de gevolgen van de ziekte ook beter te dragen.

Volgens de mensen van BLIK is dementie een groeiend probleem in Nederland en zijn eenzaamheid en depressie daarbij veelvoorkomend. “Als je steeds moet raden waar je bent en met wie je bent, als je beseft dat je het niet meer overziet of je niet meer weet dat je familie je familie is, dan kan de eenzaamheid groot en ondraaglijk worden”, aldus BLIK-initiatiefnemer Anne Margriet van Dam.

Daarom is er nu de BLIK Van-app. Deze wordt gebruikt door een aantal zorgorganisaties en is nu beschikbaar voor iedereen. Anne Margriet: “Mensen met dementie verliezen vaak het vermogen om over ditjes en datjes in het heden te praten. Hierdoor wordt het moeilijker om contact te houden. Verhalen van vroeger en de verhalen die verbonden zijn aan sterke emoties worden daarentegen steeds belangrijker voor mensen met dementie: die vormen een ingang voor contact.”

De app helpt familieleden om samen met een dementerend persoon oude herinneringen op te zoeken, door middel van vragen en onderwerpen. Vervolgens kunnen deze bewaard worden door middel van tekst, foto’s, filmpjes of muziek. Zo ontstaat ‘een blik vol verhalen’ waar de persoon met dementie doorheen kan bladeren op de app.

De BLIK van app creëert op verschillende manieren een aanleiding en context om een beter gesprek te voeren en biedt hulp bij het stellen van nieuwe vragen en een kader om de antwoorden te ordenen. Daarmee krijgt u écht contact met de persoon met dementie en mogelijk ervaart u een nieuwe dimensie in de relatie met uw andere familieleden.

Met een abonnement heeft u:

  • Belangrijke verhalen van (groot)ouder om te ontdekken, bewaren en blijven beleven.
  • Verhalen en herinneringen in tekst, beeld, geluid, muziek of film.
  • Per abonnement kunnen onbeperkt aantal mensen het Blik maken en bekijken (vanuit ieders eigen huis).
  • Hulpvragen en instructievideo’s om u op weg te helpen.
  • Een Blik op onbeperkt aantal iPads te bekijken.
  • Helder design voor de hoofdpersoon.
  • Bij stopzetting van het abonnement kan het Blik worden bewaard in Dropbox. Het Blik kan worden bekeken blijven worden (maar niet meer veranderd).
  • Abonnementskosten: €5,- per maand (minstens een halfjaar).

Lees ook:4 op de 10 Nederlanders heeft mot met familie
Lees ook:Singles worden vaker dement dan gehuwden
Lees ook:Huwelijken tussen allochtonen en autochtonen helpen de integratie niet
Lees ook:Helft Nederlanders gaat ouders geen mantelzorg geven
Lees ook:Bij Bert ‘Familiediner’ van Leeuwen op anti-bonje-cursus

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>