De helft van de wereld vindt zoenen smerig

NoKissDe kus! Het is de eerste bezegeling van een nieuwe liefde en blijft in onze cultuur ook ‘plakken’ als gevolg daarvan.

Maar in tegenstelling tot altijd werd aangenomen is zoenen geen universeel verschijnsel…..

Een nieuwe studie toont aan dat mensen in slechts 46% van alle samenlevingen hun geliefde een kus op de lippen geven. Meer nog: in veel culturen wordt dat als afstotelijk beschouwd. Dat schrijft de BBC op basis van een Amerikaans onderzoek.

Volgens anthropoloog William Jankowiak van de Universiteit van Nevada, die de studie uitvoerde, is zoenen mogelijk een Westerse uitvinding, die bovendien nog niet eens zo lang bestaat.

Het oudste bewijs dateert van 3500 jaar geleden. Een kus werd omschreven als het inademen van elkaars ziel.

Om te verklaren hoe kussen ontstaan is, kijken de onderzoekers naar het gedrag van dieren. De meeste dieren –behalve sommige primaten- kussen niet.

Wat dieren wel doen, is elkaars lichaamsgeur opsnuiven. Op basis van de geur die een potentiële partner verspreidt, weten dieren of het om een goede ‘catch’ gaat. De reukzin van mensen is minder goed ontwikkeld, maar ook bij ons zou geur een belangrijke rol spelen.

Een theorie is dat zoenen partners helpt bij het uitwisselen van bacteriën, waardoor beide immuunsystemen sterker worden en ze voor een beter nageslacht zorgen.

Volgens Nederlandse biologen worden er tijdens een tongzoen van 10 seconden 80 miljoen bacteriën overgebracht.

Een andere verklaring is dat door te kussen een koppel de kans krijgt om elkaars feromonen te ruiken. Oxfordwetenschapper Rafael Wlodarski legt uit: “Zoogdieren kiezen hun partner vooral op basis van feromonen. In sommige culturen is het ruiken langzaam overgegaan in zoenen.”

In onderstaande video van The Cut delen paren een zoenmoment in het openbaar. Romantisch en leerzaam, want duidelijk wordt hoe verschillend mensen zoenen in verschillende culturen. De makers van het filmpje willen het kusgedrag in elk land documenteren. Daarom lanceert een van hen op het einde ook een oproep….

Lees ook:De chemie van zoenen
Lees ook:Prop je neus ‘ns in elkaars oksels!
Lees ook:In een goede relatie ruik je elkaars emoties
Lees ook:Nat zoenen versterkt het immuunsysteem (ook van jullie toekomstige baby!)
Lees ook:Liefde op het eerste gesnuffel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>