Van al dat Facebooken worden we alleen maar jaloers

Leuk he al die fijne plaatjes die mensen op Facebook plaaatsen van hun ‘te gekke skivakantie’ of van die zogenaamde ‘mooiste kerst ooit met hun lief’?

Nou de meeste Facebookers vinden het diep in hun hart allemaal reuze-irritant en we worden er niet alleen steeds eenzamer van, maar sociaal netwerken maakt de mens stikjaloers…………

Zo concluderen sociologen Hui-Tzu Grace Chou en Nicholas Edge van de Amerikaanse Utah Valley Universiteit.

Ze lieten 425 studenten een aantal stellingen over zichzelf beantwoorden met ‘waar’ of ‘niet waar’.

Daaronder: ‘De meeste van mijn vrienden hebben een beter leven dan ik’, ‘Mijn vrienden zijn gelukkiger’, ‘Het leven is (niet) eerlijk’. Daarnaast werd de studenten gevraagd of ze een Facebookprofiel hadden, hoeveel tijd ze gemiddeld op de sociale netwerksites doorbrachten en hoeveel ‘vrienden’ ze daar hadden die ze in het echte leven niet kenden.

Uit de resultaten bleek dat fervente Facebookers ervan uitgaan dat anderen gelukkiger zijn dan zijzelf. Ze waren het ook vaak eens met de stelling dat het leven ‘oneerlijk is’ en dat ‘anderen beter af zijn’. Wat verder bleek is dat hoe minder ze hun sociale netwerk-’vrienden’ kenden, hoe succesvoller ze hen inschatten.

“Dit is het gevolg van een bekend psychologisch verschijnsel dat ‘correspondence bias’ heet. Mensen trekken snel (meestal verkeerde) conclusies over iemand op basis van beperkte informatie”, lichten de onderzoekers toe in de Daily Mail.

De oplossing is echter zeer eenvoudig. “Kom achter je computer vandaan en spreek eens in het echte leven af met die zogenaamde vrienden en je zult een veel realistischer beeld krijgen over ze. En wedden dat je je dan veel minder tekort gedaan voelt?”

Lees ook:Facebookers & Twitteraars zijn de kuddeschapen van de maatschappij
Lees ook:Met Facebook leef je langer
Lees ook:Mensen met een stamcafé zijn gelukkiger en gezonder
Lees ook:Vriend(in)schappen zijn minstens zo belangrijk als een partner in je leven
Lees ook:Echte vrienden (1)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>