Sociale media stimuleren stalkers

Sociale media stimuleren stalkers.

Doordat mensen online steeds meer van zichzelf prijsgegeven, wordt het stalkers niet alleen makkelijker gemaakt om hun slachtoffer te belagen, hun gedrag wordt ook gestimuleerd……………

Dat zeggen psychiaters Hjalmar van Marle, Bram Bakker en klinisch psycholoog Jan Hendriks.

Sociale media als Facebook en Hyves kunnen als een soort sneeuwbaleffect werken. De stalker wordt ‘vrienden’ met het slachtoffer, komt meer te weten en gaat gelijktijdig het contact overschatten. Daarnaast helpen sociale media om een stalker aan informatie over bijvoorbeeld het adres van het slachtoffer.

“Stalkers hebben een stoornis in hun persoonlijkheid. Vanuit hun egoïsme betrekken ze veel op zichzelf, zij beleven een Facebook-contact als een persoonlijke boodschap, terwijl de opmerking misschien wel aan tachtig mensen tegelijk gericht is. Dat werkt communicatieve misverstanden in de hand met als resultaat dat ook buiten de virtuele wereld contact gezocht wordt” , zegt Van Marle, gespecialiseerd in forensische psychiatrie. “Door de afwijzing die daar op volgt worden stalkers alleen maar meer volhardend waardoor de belaging van kwaad tot erger gaat.”

Met name bekende Nederlanders zijn makkelijker binnen bereik gekomen van een belager dan vroeger. “Het kan dat de stalker van Carice van Houten eerst vrienden met haar was op Facebook en dat hij toen letterlijk dacht dat zij zijn vriendin was”, volgens Bakker.

“Vroeger beperkten de communicatiemiddelen zich tot ‘s avonds bellen, maar nu zijn er veel meer mogelijkheden”, aldus Hendriks. Bakker: “Dit is echt een nadeel van sociale media.”

Lees ook:Welk type vrouw gaat er stalken?
Lees ook:Wat te doen tegen stalking?
Lees ook:Straffe stalkers zijn maar lastig te stoppen
Lees ook:Met veel sociale media communiceer je je relatie naar de knoppen
Lees ook:Als je ‘beste vriend’ je online stalker blijkt te zijn

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>