Mannen worden overbodig als de robot nog slimmer (en liever) wordt

Woman Making Love to Robot

De voortschrijdende robotisering van de maatschappij is funest voor de mannen. De helft van de banen die zij nu uitvoeren, kan binnen enkele tientallen jaren door robots worden overgenomen. Complexere taken, die blijkbaar vooral door vrouwen worden gedaan, zijn niet of nauwelijks te programmeren. Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford naar 700 verschillende functies.

Robots zullen vooral goed worden in het uitvoeren van taken in sterk gestructureerde omgevingen. Het gaat dan om taken die duidelijk te omschrijven zijn en waarvan dus objectief kan worden bepaald of de opdracht al dan niet goed werd uitgevoerd.

Het is bijvoorbeeld relatief makkelijk om de code te schrijven en sensoren te ontwerpen, zodat een robot een woning kan verven. Dat is een duidelijk afgelijnde taak waarvan iedereen met één blik de kwaliteit van de uitvoering kan vaststellen.

Ook zelfrijdende auto’s van Google bewijzen nu al dat menselijke chauffeurs over enkele tijd wellicht overbodig zullen zijn. Zelfs sommige functies die op het eerste zicht complex lijken, zoals beurshandel, draaien eigenlijk vooral om goede waarneming van een grote hoeveelheid data en de uitvoering van een aantal relatief eenvoudige handelingen. Ook die werkzaamheden kunnen dus op middellange termijn volledig door computers worden overgenomen.

Vrouwen daarentegen werken vaak in chaotischer, minder gestructureerde omgevingen. Daarin voeren ze bovendien vaak taken uit waarin een menselijke inschatting belangrijk is. Een verpleegster die moet beoordelen of een patiënt al dan niet een extra deken nodig heeft, zal niet alleen kijken naar de kamertemperatuur, maar ook met de persoonlijkheid en constitutie van de desbetreffende persoon.

Een secretaresse en een verkoopster zullen ook veel mensenkennis nodig hebben om de behoeftes van leidinggevenden c.q. klanten goed te kunnen inschatten. Hoewel er ook mannen in deze functies werken, wordt de overgrote meerderheid toch ingevuld door vrouwen.

Die laatsten kunnen relatief gerust zijn dat hun baan voorlopig nog niet wordt overgenomen door de techniek.Banen in de bouwsector kunnen in 70% van de gevallen door robots worden overgenomen. In de verpleging is die kans slechts 0,009%. Als mannen in de toekomst nog aan het werk willen blijven, ziet het er naar uit dat ze zich meer in de richting van typisch vrouwelijke beroepen zullen moeten oriënteren, concluderen de wetenschappers.

Er wordt inmiddels ook uitgebreid gesproken over seksrobots. Dat zou wellicht een deel van het vaak door vrouwen uitgevoerde werk kunnen verlichten / vervangen. En zorgrobot Alice lijkt ook een kans te maken.

Lees ook:Hier is de ruft-ik-uit-mijn-giechel-robot!
Lees ook:Oudere singles gaan meer betalen voor Tinderen
Lees ook:Breng haar ontbijt op bed: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen
Lees ook:Mooie vrouwen worden genegeerd voor mannenbanen
Lees ook:De ‘Surinamisering’ van de liefde

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>