Na de sportwedstrijd is het gezelliger bij de mannen dan bij de vrouwen in de kantine

SportsmenNa conflicten zijn mannen vergevingsgezinder dan vrouwen.

Dat geldt zeker in de sport: mannen verbroederen eerder met de tegenstander als het duel achter de rug is….

Zo blijkt uit van Joyce F. Benenson en Richard W. Wrangham, waarover is gepubliceerd in in het vakblad Current Biology.

Zij bestudeerden tientallen tennis-, tafeltennis-, box-, en badmintonwedstrijden van mannen en vrouwen en richtten zich met name op wat er na het eindsignaal passeerde. Dat is het moment waarop tegenstanders elkaar tegemoet treden en bijvoorbeeld de hand schudden.

Daarbij blijken er grote verschillen tussen de seksen. Na wedstrijden tussen mannen werd in 52,5% aanvullend lichamelijk contact waargenomen, bij de vrouwen maar in 20%.

Allen schudden elkaar de hand, maar bij de mannen werd veel vaker (42,5%) door de winnaar ook met een arm het lichaam van de verliezer aangeraakt. Bij vrouwen gebeurde dat maar in 12,5% van de gevallen. Vice versa deden de mannelijke verliezers dit ook veel vaker dan de vrouwelijke verliezers (22.5% tegen 2.5%)

Volgens de wetenschappers proberen mannen een door de wedstrijd beschadigde relatie op te lappen om een eventuele toekomstige samenwerking te verzekeren. Iets dat is voortgekomen uit de evolutie. Terwijl vrouwen zich eigenlijk altijd richtten op hun familie en gezin en andere vrouwen als concurrentes beschouwden, zochten mannen aansluiting bij een grote groep seksegenoten die niet aan hen verwant waren.

“Het bewijs dat mannen meer tijd besteden aan bijleggen met mensen van hetzelfde geslacht dan vrouwen suggereert dat coöperatie onder mannen in een samenleving, zelfs zonder een nauwe verwantschap, een belangrijk kenmerk is geweest van de menselijke evolutie”, zo schrijven de wetenschappers. Dat mannen sterker dan vrouwen geneigd zijn om te investeren in grote groepen die onderling weer met elkaar verbonden zijn, wordt eigenlijk op scholen al duidelijk, zo stellen de onderzoekers. Meisjes hebben vaak 1 beste vriendin, terwijl jongens een grote vriendengroep hebben.

Naarmate vrouwen zelfstandiger en onafhankelijker worden, zie je ook dat de waarde vriendinschappen toeneemt.

Volgens de wetenschappers kan mogelijk deels ook verklaren waarom mannen doorgaans nog altijd succesvoller zijn in het bedrijfsleven. Wanneer vrouwen die niet aan elkaar verwant zijn een conflict hebben, blijft dat doorgaans lang tussen hen in staan, waardoor samenwerken lastig of zelfs onmogelijk wordt. Mannen stappen daar gemakkelijker overheen en zijn daarom wellicht succesvoller in grotere door mannen gedomineerde groepen.

Lees ook:Met een handdruk snuffelen we onbewust even aan de ander
Lees ook:Mannen: jullie zijn toch nog niet overbodig!
Lees ook:Alcohol is een (sociaal) smeermiddel voor mannen
Lees ook:Lesbische paren kunnen het liefste elkaars hand vasthouden
Lees ook:Mannen en vrouwen gebruiken ongeveer evenveel woorden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>