Mannen hebben toch een beter richtingsgevoel

Het blijft een eeuwige, lastige, maar soms ook geestige discussie.

Aan de ene kant blijkt uit de nieuwste onderzoeken dat vrouwen- en mannenhersenen niet verschillend zijn; aan de andere kant worden ‘we’ door de wetenschap met onze neus op de feiten gedrukt als jager-/verzamelaars-volk.

Dat wil dus zeggen: de man die met een stuk wil over zijn schouder bij de grot komt en de vrouw die bessen, noten en ander eetbaar bijeen heeft gesprokkeld.

‘Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaart lezen’, is de naam van een boek dat de verschillen aanduidt.

Andere studies wezen uit dat mannen niet beter in oriëntatie zijn door hun jachtinstinct, maar door hun testosteron, wat hen overigens ook heel wat brokken oplevert.…..

Afijn, de Universiteit van Wetenschap & Technologie in het Noorse Trondheim deed nog maar eens een proef met 18 vrouwen en 18 mannen.

Ze moesten de weg te vinden in een virtueel doolhof met een 3D-bril en een joystick, terwijl een MRI-machine hun hersenactiviteit bijhield. Mannen maakten beter gebruikt van de windrichtingen en vonden sneller de uitgang. Ze waren ook beter in de taken die ze onderweg kregen, zoals het vinden van een gele auto.

In een volgende proef werden 42 vrouwen opgesplitst in 2 groepen van 21. De ene helft kreeg testosteron toegediend, de andere een placebo. Dit gebeurde ‘dubbel blind’, dus zowel onderzoekers als deelnemers wisten niet welke groep wat had gekregen.

“Hierbij leken de vrouwen met testosteron een beter inzicht te hebben in hoe de doolhof in elkaar zat,” aldus hoofdonderzoeker Carl Pintzka. “Ze maakten meer gebruikt van hun hippocampus, die normaliter meer door mannen wordt gebruikt om de weg te vinden.”

De onderzoekers grijpen terug op de jager-verzamelaars-gedachte. Vrouwen zijn beter in het vinden van spullen in huis, mannen zijn sneller in het vinden van de juiste route.

In elk geval zorgt de TomTom er de laatste jaren voor dat er minder gekissebis is in de auto.

Lees ook:Testosterongehalte bepaalt keuze van de mannen
Lees ook:Op mannenpis heen en weer naar je werk rijden
Lees ook:Waarom mannen in hun midlife raar doen met snelle auto’s
Lees ook:Relaxte mannen scoren beter dan de stresshanen
Lees ook:Vrouwen kunnen toch echt beter parkeren dan mannen!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>