Vrouwen vaker thuis aan het fornuis dan mannen

CookingHoewel mannen zich de afgelopen 20 jaar ook in de privésfeer ontpopt hebben tot meesterchefs in hun thuiskeuken en er zelfs het begrip gastroseksueel bijkwam in de Nederlandse taal, staan de vrouwen nog steeds vaker achter de pannen.

Dat blijkt uit marktonderzoek van GfK, dat in de zomer van 2014 ruim 27.000 mensen van 15 jaar en ouder bevroeg in 22 landen.

De Belgen zijn gemiddeld 5,9 uren per week bezig met koken. Vrouwen staan met gemiddeld 6,7 uren langer aan de plaat dan mannen die hieraan 4,8 uren per week spenderen.

Internationaal wordt gemiddeld iets minder dan 6,5 uren per 7 dagen gekookt, dat is dus een klein uurtje per dag. Diegenen die nooit koken worden in deze studie niet meegerekend.

Het klassieke stereotype van taakverdeling blijft ook mondiaal overeind: vrouwen koken iets meer dan 7,5 uren per week tegen mannen 5 uren.

Dat wordt met name gehaald door de 5 landen meest kooplustige landen. In India en Oekraïne koken mensen ruim 13 uren per week, gevolgd door Zuid-Afrika (9,5 uren) en Indonesië (8 uren). Italië sluit de top 5 met ruim 7 uren per week.

Brazilië en Turkije koken ronde 5 uur en Zuid-Korea is het snelste met minder dan 4 uur, maar in het Verre Oosten kun je dan ook elk uur van de dag op elke straathoek eten.

Met de leeftijd neemt ook de tijd van kokkerellen toe. Jonge Belgen, 15-19 jarigen en 20-29 jarigen, koken respectievelijk 3,7 en 4,5 uren per week terwijl 60-plussers er 7 uren per week mee in de weer zijn.

Slechts 19% van de zuiderburen zegt veel over eten en koken af te weten, terwijl hun kennis in elk geval verder reikt dan die van ons Nederlanders. Vrouwen scoren met 22% beter dan mannen met 16%.

20% noemt zichzelf kooplustig. Daarmee zit België in de staartgroep achter Polen en Zweden en voor Rusland. Zuid-Korea scoort ook hier het laagst met amper 13%. Italianen hebben passie voor de pannen: 43% kookt met hart en ziel. Ze worden erg nipt gevolgd door Zuid-Afrika (42%), Indonesië en Mexico (40%) en India (39%).

Lees ook:Waarmee mannen hun vrouwen in de keuken over haar theewater jagen
Lees ook:Mannen genieten van koken, vrouwen van het opeten
Lees ook:Mannen koken minder vaak, maar wel uitgebreider dan vrouwen
Lees ook:‘Schat ik moet vanavond overwerken…’
Lees ook:Seks, kinderen, trouwen en scheiden worden in de keuken beslist

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>