Wat zegt u? Vrouwen horen beter dan mannen!

Verschillen tussen de seksen moeten gerespecteerd én gehoord worden. Vrouwen horen beter dan mannen!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mannelijk gehoor dubbel zo snel afneemt als bij vrouwen.

Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen tot hun menopauze een hogere hoorgrens bij een spraakfrequentie van rond de 1000 hertz.

Volgens sommige experts kan dit voor een deel het verschil verklaren in luister- en leervaardigheden en zijn vrouwen daarom betere praters.

Dat meldt BeterHoren.

Vrouwen horen middelhoge frequenties (vanaf 1000 hertz), zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. Ook kunnen ze gesprekken beter volgen.

De reden dat vrouwen beter horen dan mannen komt deels door het feit dat vrouwen tussen hun 30ste en 50ste jaar worden beschermd door hun hormonen.

Zelfs als mannen en vrouwen eenzelfde niveau van gehoorverlies hebben, meestal na hun 80ste, zijn er nog duidelijke verschillen te zien.

Vrouwen verliezen eerst het gehoor in de lagere tonen, mannen in de hogere. Hierdoor kunnen mannen medeklinkers slechter verstaan en vrouwen klinkers (a, e, i, o, u). Maar in beide gevallen is het gevolg dat ze anderen minder goed verstaan.

Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden.

Vandaag de dag hebben 1,5 miljoen Nederlanders problemen met hun gehoor, terwijl slechts 25% overgaat tot het aanschaffen van een oplossing.

Mensen met gehoorproblemen nemen geluid minder goed waar kunnen anderen moeilijker verstaan, vooral wanneer er met een lage stem wordt gesproken en/of wanneer er veel achtergrondgeluid is.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de mensen tussen de 60 en de 69 jaar last heeft van gehoorverlies en bij mensen boven de 80 jaar is dit zelfs 90%.

Sommige experts beweren dat het feit dat vrouwen beter kunnen horen, de reden is waarom zij betere luister- en leervaardigheden hebben.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart) presenteert Beter Horen een animatie die het bijzondere vrouwelijke gehoor in beeld brengt.

Lees ook:Mannen horen beter dan vrouwen, maar zijn vaker ‘selectief’ doof
Lees ook:Vrouwen kunnen meer tinten zien en mannen meer contrasten
Lees ook:Waarom partners soms oost indisch doof zijn voor elkaar
Lees ook:Spreek ABN: dan verdien je meer!
Lees ook:‘Mama rijdt beter auto dan papa’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>