Vrouwen en mannen even vaak depressief, alleen ziet het er anders uit

Ranshiinsitha

Het clichébeeld van depressie is een wat oudere, te dikke vrouw die achter de gordijnen zit weg te kwijnen. Onzin. Het is zelfs zo dat vrouwen niet vaker depressief zijn dan mannen.

Het bekende man-vrouwverschil valt namelijk weg als ook niet-traditionele symptomen zoals woede, middelenmisbruik en risicogedrag worden meegewogen.

Dit stellen Lisa Martin e.a. op basis van een secundaire analyse van gegevens uit een Amerikaanse studie naar geestelijke gezondheid in JAMA Psychiatry.

Uit de meeste studies naar vóórkomen van depressies, blijkt dat vrouwen twee keer zo vaak aan de ziekte lijden als mannen. De gedachte dat dit ligt aan de gebruikte criteria, is al vaker geuit.

Daarbij wordt dan aangevoerd dat traditionele depressiesymptomen zoals verdriet voor mannen minder makkelijk te uiten zijn. Zij zouden eerder woedeaanvallen krijgen, vluchten in alcohol en drugs en ander risicogedrag vertonen. Onderscheid maken tussen een ‘mannelijke’ en een ‘vrouwelijke’ depressie houdt echter geen rekening met de grote verschillen die bínnen deze twee groepen bestaan, zeggen Martin en de haren.

De onderzoekers gebruikten twee nieuwe manieren om te kijken of sekseverschillen anders uitpakken als ook niet-traditionele symptomen worden gebruikt. De eerste hield in dat vooral ‘mannelijke’ symptomen werden geanalyseerd. Daaruit kwam naar voren dat mannen vaker een depressie hadden dan vrouwen. Hierbij is het goed om te benadrukken dat vrouwen ook last hadden van deze symptomen. Als naast deze ‘mannelijke’ de traditionele depressiesymptomen werden meegenomen, bleken mannen en vrouwen net zo vaak aan de criteria te voldoen.

Volgens de auteurs is het zinvol om de huidige depressiesymptomen onder de loep te nemen en rekening te houden met niet-traditionele symptomen. Om te beginnen zou het goed zijn om iedereen te vragen naar prikkelbaarheid, woede en middelenmisbruik.

Lees ook:De verschillen tussen de mannen-slaap en de vrouwen-slaap
Lees ook:Meisjes hebben zwaardere puberteit dan jongens
Lees ook:Mannen durven meer na een schouderklopje van een vrouw
Lees ook:Mannen vertonen riskant gedrag als ze verliefd zijn
Lees ook:Mannen met een postnatale depressie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>