Mannen zijn grotere stresskippen dan vrouwen, omdat ze oestrogeen missen

Vrouwen functioneren beter onder langdurige stress dan mannen, dankzij hun oestrogeen.

Dit vrouwelijk geslachtshormoon blokkeert namelijk de negatieve effecten van het stresshormoon cortisol…….

Onderzoeker Zhen Yan ontdekte dat de vrouwelijke ratten even goed objecten konden herkennen zonder en met stress. Bij de mannetjes leed het korte termijngeheugen er wel onder.

Bekende voorwerpen niet kunnen herkennen duidt op een storing in het hersendeel dat het werkgeheugen, de concentratie, het maken van beslissingen en andere uitvoerende processen controleert.

Eerder onderzoek toonde reeds aan dat terugkerende stress resulteert in beschadiging van dit gebied bij jonge mannelijke ratten. Nu blijkt dat het intact blijft bij de vrouwtjes, zelfs nadat druk van buitenaf ervoeren.

Toen de mannetjes oestrogenen kregen toegediend, bleken ze beschermd tegen de effecten van stress en toen de effecten van dit oestrogeen in het vrouwelijke brein werden geblokkeerd, bleken ze dezelfde schade te hebben als hun mannelijke soortgenoten.

Oestrogeen heeft zelfs nog een beschermend effect bij vrouwelijke dieren waarvan de eierstokken zijn verwijderd, wat suggereert dat dit hormoon in de hersenen geproduceerd wordt.

Het enzym aromatase is verantwoordelijk voor de stressbestendigheid. In de hersenen van vrouwelijke ratten werd hier namelijk een hogere concentratie van aangetroffen.

“Als we een bestanddeel kunnen vinden dat erg lijkt op oestrogeen zonder de hormonale effecten, dan zou dit kunnen leiden tot een erg goede behandeling voor stress bij mannen, aldus wetenschapper Yan.

Lees ook:Vrouwen gebruiken dagelijks 13.000 woorden meer dan mannen
Lees ook:Ook ratten worden gruizig van lingerie en parfum
Lees ook:Vrouwen in hun ovulatie hebben concentratieproblemen
Lees ook:Mannen die ziek zijn van verkoudheid zijn geen aanstellers
Lees ook:Mannen met zussen: betere partners, maar seksueel minder aantrekkelijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>