Slecht nieuws komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen

Via alle mediabronnen stroomt het slechte nieuws zoals oorlogen, natuurgeweld, ongelukken, moorden en ander leed de hele dag naar ons toe.

En vooral voor vrouwen is dat lastig.

Het slechte nieuws is namelijk dat zij minder goed tegen zulke nare berichten kunnen dan mannen……..

Zo blijkt uit onderzoek van het Centre for studies on human stress in Montreal.

Zij verzamelden 60 proefpersonen en verdeelden hen in 4 groepen, die echte nieuwsberichten te lezen kregen. Een groep mannen en een groep vrouwen kregen neutralere berichten, zoals de opening van een nieuw park voorgeschoteld.

Een andere groep met mannen en eentje met vrouwen kregen ernstiger nieuws over bijvoorbeeld ongelukken en moorden.

Vervolgens verzamelden de onderzoekers van alle proefpersonen speeksel en keken hoeveel stresshormonen (cortisol) dat bevatte.

Na de berichten kregen de proefpersonen een aantal taken voorgeschoteld die stress met zich meebrachten. Daarna werd opnieuw speeksel afgenomen.

De volgende dag belden de onderzoekers de proefpersonen op en vroegen naar de nieuwsberichten die zij een dag eerder hadden gekregen.

Onderzoeker Marie-France Marin. “Hoewel de nieuwsberichten op zichzelf niet tot meer stresshormonen leidden, zorgden ze er wel voor dat vrouwen sterker reageerden: het beïnvloedde hoe ze daarna op stressvolle situaties reageerden.”

De vrouwen die negatieve berichten lazen, hadden meer cortisol in het bloed nadat ze stressvolle taken hadden uitgevoerd dan de vrouwen die neutrale berichten hadden gelezen. Bovendien waren de vrouwen in staat om zich meer details van de negatieve verhalen te herinneren. Het is opvallend dat dit bij de mannen niet het geval was.

Het zou alles te maken hebben met het feit dat het voor vrouwen heel belangrijk is dat hun nageslacht overleeft en veilig is. Om dat te bewerkstelligen, zouden vrouwen meer met anderen meeleven en daardoor ook sterker reageren op indirecte dreigingen.

Lees ook:Cocaïne vermindert empathisch vermogen
Lees ook:Een stabiele relatie maakt stressbestendiger
Lees ook:Vrouwen ruiken het als mannen seks willen
Lees ook:Mannen raken opgewonden van lichaamslucht vruchtbare vrouw
Lees ook:Paren met slechte relatie krijgen vaker dochters dan zoons

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>