Mannen sporten dubbel zoveel als vrouwen

Hoewel mannen meestal als ‘lui’ aanzien worden, sporten zij bijna dubbel zoveel als vrouwen.

En dat blijft niet zonder gevolgen: vrouwen verhogen zo namelijk hun kans op depressies en het metaboolsyndroom…….

Zo blijkt uit een onderzoek van de Oregon State University.

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers het sportpatroon van 1000 proefpersonen met behulp van versnellingsmeters en dus niet aan de hand van subjectieve enquêtes. Daardoor konden ze exact bepalen dat mannen gemiddeld 30 minuten per dag sporten, terwijl vrouwen slechts 18 minuten halen.

Volgens de onderzoekers vergroten vrouwen op die manier hun kans op het metaboolsyndroom, een combinatie van enkele risicofactoren. Het gaat om een hoge cholesterol, hoge bloeddruk en extra gewicht rond het middel. Die aandoeningen komen samen voor en verhogen het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en type 2 diabetes.

Daarnaast verhogen ze ook de kans op een depressie. “Mensen die minstens 30 minuten per dag sporten, hebben minder kans op een depressie, een hoge cholesterol en het metaboolsyndroom”, bevestigt co-auteur Paul Loprinzi.

En aangezien vooral vrouwen minder sporten, hebben zij meer kans op deze aandoeningen. Meer dan 1 op de 3 vrouwen in de studie leed namelijk aan het metaboolsyndroom, terwijl 1 op de 5 symptomen van een depressie had.

Dat wil echter niet zeggen dat vrouwen geen aandacht hebben voor hun gezondheid. “Integendeel, want vrouwen gedragen zich gezonder. Ze zijn bijvoorbeeld minder geneigd om te roken”, zegt onderzoeksleider Bradley Cardinal. “Maar het gebrek aan sporten eist een hoge tol.”

Hoewel deze studie niet zocht naar de oorzaken van het gebrek aan sporten, is dat volgens wetenschappers het resultaat van een patroon dat al in de kindertijd begint. ”Eerder onderzoek bewijst dat sportgewoontes rond 5 à 6 jaar gevormd worden”, zegt dr. Cardinal. “Bij meisjes zijn ouders vaak meer bezorgd om hun veiligheid, terwijl jongens langer buiten mogen spelen”, zegt hij.

“En dat patroon loopt verder in het volwassen leven van de vrouwen”, vult dr. Loprinzi aan. “Bovendien hebben veel vrouwen ook minder vertrouwen in hun sportmogelijkheden dan mannen. Anderen zeggen dat de kinderen voor een tekort aan sporttijd zorgt”, aldus Loprinzi.

Lees ook:Vrouwen willen 106 romantische minuten per dag
Lees ook:Mannen moeten gaan sporten met…….. andere mannen
Lees ook:Mannen denken elke 51 minuten aan seks. Vrouwen elke 96 minuten….
Lees ook:Een slecht huwelijk vergroot het risico op een depressie
Lees ook:Gooi je rijke vrienden op de keien!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>