Vrouwen liegen over geld, mannen over hun prestaties

‘Ik zie het direct als iemand liegt’, hoor je mensen weleens roepen.

Dat schijnt helemaal niet zo te zijn.

Sterker nog: we liegen allemaal en we komen heel erg goed weg met onze verzinsels, ons gebluf, gebakken lucht verhalen en gejokkebrok.

Een leugenaar ontmaskeren lukt niet doordat we op de verkeerde dingen letten. Veel mensen denken nog steeds dat lichaamstaal verraadt.

Leugenaars zouden je niet recht in de ogen kijken en nerveus bewegen. “Dat is een mythe, maar die gedachte is wel logisch……………”

Aldus Marloes Zevenhuizen van Psychologie Magazine vandaag in het AD. Het tijdschrift heeft liegen als thema komende maand.

“Je redeneert dat mensen hun ogen afwenden als ze zich ergens voor schamen. Zoals bij een leugen dus. Het tegendeel blijkt waar. Mensen die liegen, kijken je vaak recht aan. Omdat ze denken anders betrapt te worden. Wat wel helpt, is scherp letten op tegenstrijdigheden in het verhaal dat iemand vertelt.”

Opvallend is het gemak waarmee mensen de waarheid geweld aandoen. Maar liefst 78% liegt als hij iets niet mooi vindt, zoals een cadeautje. En wantrouw vooral die vriend of kennis als hij een afspraak afzegt: 64% liegt over de ware reden.

Liegen is vermoeiend, maar waarom doen we het dan? Voor veel vrouwen is het een sociaal middel om anderen te sparen. Zo liegen vrouwen eerder over geld dat ze uitgeven. Of geven ze niet-gemeende complimentjes. Mannen daarentegen vermijden gemakkelijk de waarheid over hun prestaties.

Lees ook:Mannen liegen het dubbele van vrouwen!
Lees ook:Wenkbrauwen verraden de waarheid of de leugen
Lees ook:Al is de leugen nog zo snel……
Lees ook:Nederlanders liegen dat het gedrukt staat
Lees ook:Je voeten verraden verliefdheid

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwen liegen over geld, mannen over hun prestaties

  1. NLP

    Hoi Dirkje,

    Dit is inderdaad een heel bekend onderwerp als het gaat over relaties en de psychologie die daarbij komt kijken. Ik denk dat mensen leugens verkiezen boven de waarheid omdat dit in veel van de gevallen de makkelijkste uitweg is in een gesprek of confrontatie. Ik ben er absoluut geen voorstander van, maar het gebeurt helaas wel (te) vaak.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>