Het extreme leven van Nederlandse topvoetballers

GracielaFCKlapVoetbal scoort. Niet alleen op het veld en de televisie, maar ook in de boekenwereld.

De ‘biografieën’ van Gijp, Kieft, Andy van der Meijde, Jan Boskamp etc. doen en deden het uitstekend.

Veel van het klassieke rijtje; seks,  drank, drugs, vrouwen, vechten, gokschulden. Kortom: ontspoord levens, zeker nadat de actieve voetballerij stopte.

Zo ook het boek ‘Vechtlust’ van Fernando Ricksen, wiens verslavingen bijna zijn ondergang werden en wiens echtscheiding, terwijl hij inmiddels aan ALS leed, breed werd uitgemeten.

De vrouw in kwestie, zijn ex Graciela L’Ami wil met ‘Graciela – het extreme levensverhaal van een voetbalvrouw’ tegenwicht bieden aan de gepresenteerde versie van ‘de waarheid’.

Zelf spreekt Graciela over ‘onwaarheden’. Volgens haar is er daardoor een verkeerd beeld ontstaan. Ook tijdens de rechtszaken over de scheiding kreeg Graciela veel over zich heen.

Daarbij wil Graciela ook laten zien hoe haar droomleven als vrouw van een succesvolle voetballer een nachtmerrie werd door zijn verslaving aan drugs, drank en seks. Ze doet ook een boekje open over de in haar ogen onprofessionele begeleiding in de voetballerij en het allesoverheersende eigenbelang.

Ze beschrijft o.a. de vele ruzies die had. “Ik hoefde maar een beetje mee te geven en ik zou 12 verdiepingen naar beneden kletteren”, schrijft ze. “Op de stoep, naast de Clyde River in Glasgow. ‘Laat me los!’ schreeuwde ik, maar dat deed hij niet. Sterker nog, hij tierde terug: ‘Ik gooi je in de rivier!’”

l’Ami wist toen niet of Ricksen daadwerkelijk wel in staat was om haar wat aan te doen. Wel wist ze zeker dat hij jaloers was. “Zodra hij thuis was, checkte hij mijn mobieltje van binnen en van buiten. Pure controle was het.”

Fernando ging vaak door het lint, schrijft ze. “En pakte wat voorhanden was. In dit geval een riem. Hij sloeg me er zonder pardon zo hard mee dat de gesp recht in mijn hoofd stak. Toen ik hem eruit trok, begon het zo heftig te bloeden dat mijn lichtblonde haar rood kleurde van het bloed.”

“Voor het eerst in mijn leven haatte ik echt iemand. Maar moordneigingen had ik nog nooit gehad. Ik kon hem wel een kogel door zijn hoofd jagen. Meer dan dit drupje had ik niet nodig om de emmer te doen overlopen.”

Op zijn website heeft de voetballer een maand geleden al gereageerd op de beschuldigingen van zijn ex-vrouw. “Mijn familie en ik vragen ons af wanneer deze vrouw stopt. Moet ik echt eerst doodgaan?”, schrijft Ricksen.

“Tot aan het moment dat bij mij ALS werd ontdekt heb ik deze vrouw nauwelijks gezien of iets van haar gehoord. Zelfs in mijn boek Vechtlust heb ik haar in haar waarde gelaten en nauwelijks vermeld. Vanaf het moment dat zij wist over de diagnose doet zij er alles aan om alles te vertragen in de rechtszaak en onnodige stress aan ons te geven.”

l’Ami eist miljoenen van Ricksen, maar hij beweert die niet te hebben, maar de rechtzitting die voor gisteren gepland stond, is weer uitgesteld.

“Ik wil laten zien hoe gemakkelijk je ongemerkt in een spiraal van bizarre relaties terecht kunt komen en daarin steeds weer te lang kunt blijven hangen, uit angst of uit medelijden”, aldus Graciele l’Ami.

Daarom gaat een deel van de opbrengst van het boek, dat deze week is verschenen, naar de Blijf Groep, een stichting die slachtoffers van huiselijk geweld steunt.

Lees ook:Hij (vroeger een zij) is zwanger van haar (vroeger een hem)
Lees ook:Historicus Alex Bakker verzweeg zijn eigen geschiedenis als meisje
Lees ook:Anne Sinclair, ex van DSK, gelooft niet dat hij een verkrachter is
Lees ook:Bridget Jones III twittert en heeft kinderen
Lees ook:Suus Ruis schrijft het vreemdgaan van haar man van zich af

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>