Waarom schoonmoeder wereldwijd niet geliefd is

Schoonmoeder

Afdeling schoonmoedergappen. ‘Adam was een gelukkig man. Logisch ook: hij had een vrouw, maar geen schoonmoeder’. Of deze: ‘De ideale schoonmoeder weegt 700 gram, zonder urn’. Nee, de moeder van onze partner heeft doorgaans geen al te beste reputatie.

In de VS staat de schoonmoeder bovenaan het lijstje met oorzaken voor een echtscheiding. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 25% al stress krijgt als hun schoonmoeder mee aan tafel zit en dat 60% een kerstfeest op z’n eentje en dus zonder verplichtingen aan de schoonfamilie best wel fijn vindt.

Mocht u trouwens denken dat het vooral mannen zijn die problemen hebben met dat ‘verplichte extraatje’ dat bij hun vrouw hoort: fout. ‘Schoonmoeder en schoondochter kun je samen koken, maar lekker wordt het nooit’, zeggen ze in Frankrijk. Het is één van de spreekwoorden die Mineke Schipper samenbracht in haar boek ‘Trouw nooit een vrouw met grote voeten’.

De professor interculturele literatuurwetenschap vond over de hele wereld verhalen, uitdrukkingen en moppen waarin schoonmoeders en schoondochters als vijanden tegenover elkaar staan. ‘De schoondochter zal van haar schoonmoeder houden op de dag dat steenkool wit wordt’, aldus de Arabieren.

Familietherapeut Marion Eikelenboom: “In de puberteit trekken jongens veel meer naar hun moeder toe, terwijl meisjes, die sneller volwassen zijn, zich juist tegen haar afzetten. Verschijnt er een andere vrouw op het toneel, dan wordt dat een concurrente. Schoondochters raken daardoor geïrriteerd en beginnen te twijfelen aan zichzelf.”

Wetenschappers noemen het verwantschapsselectie. Dat houdt in dat je je eigen genetische lijn wil beschermen door de voorkeur te geven aan je bloedverwanten. In Nederland spreken we soms over ‘de warme kant’ van de familie en ‘de koude kant’. We zijn het aardigst voor mensen met wie we een bloedband hebben en juist achterdochtig naar degenen die niet genetisch aan ons verwant zijn, maar wel invloed hebben op onze kinderen en kleinkinderen. Met als gevolg dat moeders en schoondochters al honderdduizenden jaren langzaam uit elkaar worden geduwd. Ze houden immers van dezelfde man en dat geeft gauw gekissebis.

Volgens Schipper heeft dat alles te maken met de beschermingsdrang van moeders. “De hechte band die zij al voor de geboorte opbouwen met hun kinderen, zorgt ervoor dat ze nogal eens moeite hebben met loslaten. Een onvermijdelijk loslaatmoment in haar leven is de komst van een schoondochter of schoonzoon. En het loslaten van een zoon lijkt haar moeilijker te vallen dan van een dochter, waardoor ze de schoondochter als ‘indringer’ ziet.”

Lees ook:Schoonmama om achter het behang te plakken?
Lees ook:Indiase schoonmoeders plak je niet achter behang, maar achter tralies
Lees ook:Schoonmoeder: dot of draak?
Lees ook:De band tussen een man en zijn moeder is een onverbrekelijke
Lees ook:Menopauze voorkomt ‘catfight’ tussen schoonmoeders en schoondochters

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarom schoonmoeder wereldwijd niet geliefd is

  1. Relatie in beeld

    Interessant! Ik wist niet dat het zo in elkaar zat. Ergens wel logisch als je kijkt naar de uitleg.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>