Jongeren die fijne thuisbasis hebben, beginnen later aan seks

ModernFamily

Meisjes die een goede band met hun ouders hebben, beginnen later met seks dan leeftijdgenoten bij wie dat niet het geval is. Daardoor lopen ze minder risico op geslachtsziektes en tienerzwangerschappen.

Vooral moeders hebben een sterke invloed op de seksuele ontwikkeling van dochters. Jongens laten zich daarentegen nauwelijks sturen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat in ‘Journal of the American Academy of Pediatrics’ gepubliceerd.

Daartoe baseren zij zich op gezondheidsenquêtes onder bijna 3000 tieners tussen de 12 tot 16 jaar uit de Jeugdmonitor van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Niet eerder is zo de relatie tussen ouderband en seksueel gedrag onder zoveel jongeren en over een langere periode (van 2 jaar) onderzocht. 8% had al voor hun 16e seks gehad: dubbel zo vaak jongens als meisjes. Zij hadden een minder goede band met hun ouders.

Voor het eerst is ook gekeken naar de rol van vaders in de seksuele opvoeding. Jongeren die wachten met ‘de eerste keer’ tot na hun 16e, gaan bewuster en verstandiger om met seks, zoals met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Vaders zouden hun zonen veel meer kunnen sturen in hun seksuele ontwikkeling, maar het gebeurt niet omdat ze vaak afwezig zijn. Moeders brengen dubbel zoveel tijd door met de kinderen. Binnen Europa staan de Nederlandse vaders onderaan als het gaat om quality-time met het gezin.

Lees ook:Ongeëmancipeerde vaders kweken agressieve zoons
Lees ook:Jongens van nu zijn eerder in de puberteit dan hun vaders
Lees ook:Waarom meisjes veel eerder volwassen zijn dan jongens
Lees ook:Jongens zijn gelukkiger dan meisjes, ondanks dat ze vaker een beperking hebben
Lees ook:Amerikaanse ouders vinden seks in media erger dan geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>