Of je van kinderen gelukkig wordt, hangt af van waar je woont

HappyFamilyVeel onderzoeken gaven de laatste jaren aan dat stellen met een gezin ongelukkiger zijn als in de nog kinderloze fase. Vooral een aanatl maanden na de geboorte van een eerste kind is er een duidelijke afname van het geluksgevoel. De zorgen springen dan om de oren.

Maar of je gelukkiger bent met of zonder nageslacht hangt ervan af waar je woont. Amerikanen worden duidelijk minder happy. Ze hebben er zelfs een naam voor, namelijk de ‘happiness penalty’ oftewel ‘straf op geluk’. In veel Europese landen ligt dat anders…..

Zo blijkt uit onderzoek van Prof. Jennifer Glass van de University of Texas, dat verscheen in het vakblad Journal of Sociology.

Zij en haar team onderzochten de gegevens van ouders en mensen zonder kinderen in 22 landen wereldwijd en vergeleken de antwoorden op de vraag hoe gelukkig ze zichzelf vonden.

In o.a. Hongarije en Noorwegen zijn mensen met een gezin juist gelukkiger. Met bijvoorbeeld levensstandaard of inkomen had het niets te maken en met een relatief hoog aantal ongewenste zwangerschappen ook niet.

De juiste verklaring ligt bij de overheden. Hoe beter de regelingen, hoe gelukkiger ouders zijn. Overheidsregelingen om gezin en werk te combineren, zoals gesubsidieerde kinderopvang, hebben dus wel degelijk een meetbaar effect.

Er is overigens wel een klein verschil tussen vaders en moeders. De overheid maakt vaders vooral blij met financiële regelingen (betaalde kinderopvang), terwijl het moeders vooral te doen is om meer tijd (extra vakantiedagen).

Lees ook:Ouders met grote gezinnen zijn stukken gelukkiger
Lees ook:Vrijgezelle moeders zijn zeer geliefd op datingsites
Lees ook:Moeders spelen hoofdrol in huiselijke ruzies
Lees ook:Het leven van vrouwen wordt gelukkiger met een kind, dat van mannen niet
Lees ook:Eerste 2 kinderen maken (tijdelijk) gelukkiger, 3e en 4e niet meer

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>