Beroeps-criminelen: zo vader, zo zoon (en dochter)

Zo vader, zo zoon. Dat gaat zeker op als het om  Amsterdamse beroepscriminelen. 90%  van de zonen van deze mannen gaat zelf ook in het vak in.

De helft belandt zelfs in de zware criminaliteit. De dochters doen het iets beter. Slechts de helft heeft antecedenten………

Daarover bericht de Volkskrant n.a.v. onderzoek door de VU.

Onderzoekster van het Verwey Jonker Instituut Meintje van Dijk nam politie-, justitie- en jeugdzorgdossiers van 25 gezinnen met in totaal 76 kinderen onder de loep.

Hoewel meisjes het dus qua cijfers ‘beter’ doen dan jongens, zitten die eersten er ook meestal tot de nek toe in. “Als ik de cynische benadering erop loslaat, dan faciliteren de vrouwen uit criminele gezinnen de mannen, en profiteren ze er net zo goed van,” aldus Hanneke Ekelmans, hoofd operatie van de Amsterdamse politie.

Een van de verklaringen voor het criminele gedrag  vormen de vele traumatische ervaringen die deze kinderen bij het opgroeien meekrijgen. Bijna allemaal moesten ze hun vader lange tijd missen, omdat die gedetineerd was. Bij eenderde van hen is hun vader geliquideerd. Daarnaast is het heel lastig om in contact te komen met de kinderen, omdat de ouders er alles aan doen om de hulpverlening buiten de deur te houden.

Ook groeien ze op in luxe en krijgen ze criminaliteit die daarvoor nodig is met de paplepel ingegoten.  “Het zijn een stel verwende gasten. Voor hen is het een soort vanzelfsprekendheid om misdrijven te plegen. Niemand vertelt ze waarom je het niet zou doen. Ze hebben er voordeel van.”

 

Lees ook:Het is weer ‘bon ton’ om de grote stad te verlaten
Lees ook:Help (ex-)gedetineerde aan woning, werk en wijf
Lees ook:De criminele kant van echtscheiden
Lees ook:Mannen weten geen ruk van hun vrouw, laat staan welk cadeau ze moeten kopen
Lees ook:Na een scheiding is er minder contact tussen kinderen en hun grootouders

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>