Opa & oma krijgen het kleinste kerstkado, terwijl ze zelf het meeste geven

giphyTsja grootouders: ze zijn enorm belangrijk in de opvoeding van hun kleinkinderen en steeds vaker voor hun ouders een rots in de branding.

Dat vertaalt zich echter niet in de cadeaus onder kerstboom. Aan opa & oma wordt het minste geld uitgegeven…..

Aan een presentje voor hen wordt gemiddeld €5,- besteed. Dit terwijl grootouders juist het vaakst sparen voor kerstcadeaus, zo blijkt ui de Cadeaumonitor van Kortingscode.nl, die peilde onder 1000 gezinnen.

Het meeste geld wordt dit jaar besteed aan partners (€35,-), gevolgd door kinderen (€32,-) en ouders (€15,-). Opvallend is dat bijna 60% van de 60-plussers laat weten te sparen voor cadeaus voor hun naasten 4% hier zelfs geld voor leent.

De helft houdt rekening met wat hij of zij eerder van die persoon gekregen heeft. “1 op de 5 heeft het gevoel elk jaar grootser uit te moeten pakken”, aldus Willem Nout van kortingssite.

Bijna eenderde heeft wel eens om een bonnetje gevraagd omdat ze iets dat ze met de feestdagen kregen, wilden ruilen. Mannen (38%) zijn hier brutaler in dan vrouwen (24%).

Nu zien grootouders het zorgen voor de kinderen niet als een straf, maar doen ze dit graag om hun kinderen te helpen, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 Nederlandse 65-plussers.

Precies 66% van de Nederlandse grootouders speelt een rol in de opvang en verzorging. Het aantal uren dat ze hieraan besteden, loopt zeer uiteen, van 1 tot 40 uur per week; gemiddeld 8,5 uur per week.

70% geeft de kleinkinderen iets mee voor hun levenspad. De 3 belangrijke zaken zijn: je gelukkig voelen (24%), zelfvertrouwen hebben (14%) en eerlijk zijn (12%). Eenderde wil hun kleinkinderen iets meegeven op het gebied van geloof en spiritualiteit zoals respect, naastenliefde, liefde, vertrouwen en goed zijn voor anderen.

Van de senioren ergert 33% zich aan (andere) grootouders. Zo kunnen grootouders nergens anders meer over praten dan hun kleinkinderen, ze scheppen voortdurend op, ze verwennen hun kleinkinderen en zijn inconsequent in de opvoeding. En aldoor maar weer die eeuwige foto’s.

Aan de andere kant is ruim de helft van de senioren ook wel eens jaloers op de manier waarop andere grootouders omgaan met hun kleinkinderen. Bijvoorbeeld wanneer ze vaker of een beter contact hebben met hun kleinkinderen en wanneer ze meer geld te besteden hebben aan cadeaus en leuke uitjes.

Eenderde van de senioren zonder kleinkinderen mist het grootouderschap. 9% tot 15% van de huidige senioren is kinderloos.

Lees ook:Neem opa & oma mee op vakantie
Lees ook:Grootouders die naar de rechtbank moeten om kleinkinderen te zien
Lees ook:Grootouders houden meer van kleinkinderen die van hun dochter zijn
Lees ook:Opa & oma zijn ook dupe van een echtscheiding
Lees ook:Oma moedert beter dan mama

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>