Minder goede band met moeder is beter voor mentale gezondheid

MotherDaughterEen goede band tussen moeder en kind is onontbeerlijk, zeker in de babyfase. Maar als er op latere leeftijd wat verwijdering optreedt, kan dit verrassend genoeg zelfs gunstig uitpakken.

Kinderen die hun moeders favoriet waren, hebben als volwassenen vaker depressieve klachten dan hun broers of zussen……

Dat blijkt uit een onderzoek van de Purdue University, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Gerontology: Social Sciences.

Het team onderzocht 725 Amerikaanse volwassen kinderen uit 309 families. Zij analyseerden eerst hoe nauw de band met de moeder was. Ze vroegen daarbij ook of er conflicten waren en of de kinderen het idee hadden dat hun moeder trots op ze was of juist teleurgesteld.

7 jaar later onderzochten zij de geestelijke gezondheid van de testgroep. De kinderen met een nauwe moederband hadden significant meer last van depressieve symptomen. De kinderen die teleurstelling en gebrek aan intimiteit voelden in de relatie met hun moeder waren er mentaal juist beter aan toe.

De wetenschappers noemen twee mogelijke verklaringen voor deze link. Ten eerste voelen ‘favoriete’ kinderen waarschijnlijk een grotere druk om goed voor hun moeder te zorgen. Ook hebben zij mogelijk last van spanningen in de relatie met hun broers of zussen.

Lees ook:Mannen met een postnatale depressie
Lees ook:Vrouwen hebben betere band met zus dan met broer
Lees ook:Haat-/liefde-relatie broers en zussen altijd nog beter dan geen contact
Lees ook:Blondines, twitterraars en mannen die Wayne heten zijn vaker overspelig
Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>