Huisdieren moeten onderdeel worden van testament

Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft een huisdier.

En de helft van die baasjes heeft niks geregeld voor hun verzorging als ze dat zelf niet meer kunnen, of als ze gaan scheiden…..

Dat blijkt een peiling van Netwerk Notarissen onder 700 huisdierenbezitters.

“Misschien staan mensen er onvoldoende bij stil dat hun huisdier hen kan overleven of dat het dier een strijdpunt in een scheiding kan worden”, zegt Lucienne van der Geld van het Netwerk Notarissen.

De organisatie wil mensen hiervan bewust maken en bepleit dat het fiscaal aantrekkelijker wordt om geld na te laten voor de verzorging van een huisdier.

Veel mensen zetten niet de stap zetten om iets te regelen voor hun huisdier als ze er zelf niet meer voor kunnen zorgen, maar 62% daarvan zou dat wel willen. Ze zouden daartoe graag iemand officieel aanwijzen.

Ruim een kwart van de ondervraagden mensen zou daarvoor ook geld ter beschikking willen stellen.

Van der Geld: “In een testament kan iemand worden aangewezen voor de verzorging van het huisdier. Ook kan een geldbedrag worden toegekend. We noemen dit ook wel de huisdierenclausule. Je moet er wel rekening mee houden dat degene die dat geld voor de verzorging krijgt, daar vaak belasting over moet betalen. De verzorging van een paard bijvoorbeeld kan flink in de papieren lopen. Over zo’n bedrag moet erfbelasting worden betaald omdat maar €2000,- vrij van erfbelasting is als het niet om familie gaat.”

Het samenwerkingsverband van notarissen vindt het belangrijk dat ook aan dieren wordt gedacht bij het regelen van de erfenis. “Een fiscale tegemoetkoming voor een huisdierenclausule in een testament zou helpen”, meent Van der Geld. Het erven van geld om een dier te verzorgen zou (voor een deel) belastingvrij moeten worden gemaakt.

Huisdieren zijn nogal eens onderdeel van een vechtscheiding. “Als partners samen een hond kopen, hebben ze beiden recht op de hond als ze gaan scheiden. Het is handig daar tevoren bij stil te staan en zo mogelijk afspraken te maken. Maar denk ook aan een huisdier dat door één van beiden is gekocht maar waarmee de ander een band heeft ontwikkeld. Een omgangsregeling zoals we die ook voor kinderen kennen, kan dan uitkomst bieden.”

Lees ook:Je geliefde eruit of de katten? Die eerste dus……
Lees ook:Noem je kat of hond geen huisdier, maar levensgezel
Lees ook:Huisdier is volwaardig lid van het gezin
Lees ook:Helft singles slaapt met hond of kat
Lees ook:Een gouden gezonde combinatie: kinderen & dieren

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>