De kracht van oudste dochters

Meermaals schreven we hier reeds over de plek de plek in de kinderrij en wel effect dit heeft op kinderen en later in hun volwassen leven.

Hillary Clinton, Angela Merkel, Doutzen Kroes, Gwyneth Paltrow, Lilianne Ploumen en Eva Jinek zijn allemaal de oudste dochter in het gezin waar ze uitkomen.

Lisette Schuitemaker & Wies Enthoven, beiden zelf ook de oudste thuis, ontdekten 5 typische eigenschappen voor deze groep…

Oudste dochters zijn verantwoordelijk, plichtsgetrouw, serieus, voortvarend en zorgzaam.

Eerstgeborenen zijn intelligenter dan de rest, verbaal vaardiger en gemotiveerder om iets te bereiken. Ze zijn ook bovenmatig ten prooi aan de twijfel of ze wel goed genoeg zijn. En ze zorgen vaak voor alles en iedereen tot ze er zelf bij neervallen.

Het oudste dochter effect is een boek voor iedereen die meer wil begrijpen van de voortdurende familiedans en het effect dat de geboortepositie van de oudste dochter op haar leven heeft.

Vorig jaar organiseerden Enthoven & Schuitemaker een speciale dag met 100 oudste dochters van 14 t/m 77 jaar, die hun ervaringen deelden en herkenden.

Dat was de start van de research. De deelnemers vertelden hun verhaal, benoemden het bepalende moment waarop ze zich oudste dochter wisten, keken naar de keuzes die ze in het leven hebben gemaakt, luisterden, schilderden of fotografeerden.

Zo kregen de auteurs de thema’s boven water die recht doen aan het leven van een oudste thuis. Die diepten ze verder uit, aangevuld met verhalen, achtergrondinformatie, foto’s en interviews.

Deze 10 eigenschappen zijn typerend voor oudste dochters.

1. Perfectionistisch
2. Verantwoordelijkheidsgevoel
3. Doet de dingen met overgave
4. Regeltante
5. Bazig, terwijl ze het niet zo bedoelt of doorheeft
6. Gevoelig voor kritiek
7. Stiekem jaloers op jongere zussen en broers
8. Serieus
9. Bemiddelaarster
10.Plichtsgetrouw

De oorsprong van deze levenshouding ligt in de vroegere angst om uit het nest gegooid te worden toen er een broertje of zusje bij kwam. Dus doen oudste dochters altijd hun uiterste best, willen ze altijd de beste zijn en proberen ze het iedereen naar de zin te maken, maar twijfelen ze ook voortdurend aan hun eigen kunnen.

‘Het Oudste Dochter Effect’ van Lisette Schuitemaker & Wies Enthoven ligt vanaf 14 april 2015 in de boekhandel voor €19,90

Lees ook:Lesbische kandidates voor ‘Boer (in) Zoekt Vrouw’ daten nu elkaar
Lees ook:Gunstigste gezinssamenstelling: 2 dochters. Ongunstigste: 4 dochters
Lees ook:Bert & Hannah Wagendorp: Vader & Dochter Boek
Lees ook:Volwassen dochter is belangrijker in het leven van een vrouw dan haar partner
Lees ook:Tips voor vrouwen die een geëmancipeerde man zoeken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>