Oudste kinderen, vooral meisjes, schoppen het het verste

Wat hebben Angela Merkel, Hillary Clinton, Christine Lagarde, Oprah Winfrey, Sheryl Sandberg, JK Rowling en Beyoncé gemeen?

Een hoge positie in de FORBES-lijsten, maar tevens het feit dat ze allemaal eerstgeborenen zijn.

Ook Dame Jane Goodall, Dr Susan Greenfield en Jocelyn Bell Burnell zijn vrouwen die in hun gezin het oudste kind waren……

Onderzoek door Feifei Bu van het Institute for Social and Economic Research, University of Essex, toont aan dat vrouwelijke eerstgeborenen statistisch ambitiezer en succesvoller zijn dan kinderen die anders in de geboorterij staan.

Zij namen daarvoor 1503 gezinnen en 3532 individuen onder de loep individuals van de Britse Household Panel Study van Understanding Society.

Maar daarop volgend komen ook de mannelijke eerstgeborenen. Zo waren alle 12 astronauten die op de maan wandelden oudste kinderen of enige kinderen.

Tevens blijkt dat ouders meer kans hebben op een kind dat goed presteert als er minstens 4 jaar tussen elk kind zit. Hoe groter het verschil in leeftijd, hoe groter de kans op hogere kwalificaties.

Het succes van de eersten in de kinderrij kan deels worden verklaard uit het feit dat ze ambitieuzer zijn dan hun jongere broertjes en zusjes.

En eerstgeboren meisjes zijn dus nog ambitieuzer dan eerstgeboren jongens. Het geslacht van de jongere kinderen en de gezinsgrootte maakten geen verschil.

Als het vooral om ambities gaat, is de theorie dat ouders meer energie steken in de opvoeding van de oudste het waarschijnlijkste. Het feit dat een groter leeftijdsverschil leidt tot betere prestaties wijst ook in die richting.

Anderzijds vonden de onderzoekers geen bewijs voor het idee dat bijvoorbeeld middelste kinderen het minste aandacht krijgen.

Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste
Lees ook:Oudste kinderen het slimste, jongsten in gezin vaak ambitieus
Lees ook:Oudste kinderen hebben het dikste fotoalbum
Lees ook:2e kinderen zijn socialer dan de oudsten
Lees ook:Middelste kinderen schoppen het ‘t verste en hebben stabielere relaties

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>