Oudste kinderen het slimste, jongsten in gezin vaak ambitieus

Oudste kinderen kiezen er doorgaans voor om het gedrag van hun ouders te kopiëren en zich op te stellen als een soort surrogaatouder voor de kinderen achter hen.

Eerstgeborenen zijn daardoor gewetensvolle doorzetters die verantwoordelijkheden nemen en georganiseerd te werk gaan.

Benjamins moeten anders te werk gaan om de aandacht van de ouders te krijgen. Ze gaan door voor de rebel, zijn vaak warm, extrovert en hebben ontwikkelde sociale vaardigheden.

Middelste kinderen schipperen tussen kant en wal. Ze zijn empathisch sterk en kunen goed onderhandelen…….

Herkenbaar?

De plaats in de kinderrij heeft grote invloed op iemands persoonlijkheid en intelligentie, stelt psycholoog Berd Carette van de Universiteit Gent in het blad Bodytalk.

Alles heeft volgens haar te maken met de strijd om de macht van de ouders. Ook de grootte van het gezin speelt een rol want hoe meer kinderen hoe minder aandacht van de ouders. Zo vertonen enige kinderen veel gelijkenis met oudste kinderen.

Uit Noors onderzoek blijkt dat de oudste kinderen 2 tot 3 intelligentiepunten slimmer zijn dan het volgende broertje of zusje. Die trend zet zich door naar volgende kinderen.

Ook leeftijdsverschil en geslacht spelen een rol. Een eerstgeboren meisje zal gewetensvoller zijn dan een jongen. Oudste kinderen zijn meer leergericht (omdat men zich wil ontwikkelen), terwijl later geborenen eerder prestatiegericht (aan anderen bewijzen dat men het kan) zijn.

Lees ook:Het mooist gelijkende kind heeft een streepje voor
Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste
Lees ook:2e kinderen zijn socialer dan de oudsten
Lees ook:Oudste kinderen hebben het dikste fotoalbum
Lees ook:Oudste kinderen, vooral meisjes, schoppen het het verste

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>