Heftig ruziënde broers en zussen als tieners vaker depressief

Vrede op aarde vieren we vandaag. Maar in veel gezinnen hebben zowel ouders als kids nu alweer veel te lang op elkaars lip gezeten en vliegen de legoblokken of computerspelletjes over de salontafel.

Alle kinderen doen het, dus ook die van u en mij, maar in sommige gezinnen leven broers echt als Kaïn en Abel of is er ieder dagdeel wel stont aan de knikker.

Nu niet direct in paniek raken als vader of moeder, maar feit is dat kinderen uit een gezin met veel rivalitiet later eerder depressief worden.

Echter: ingrijpen van de ouders werkt ook contra-productief………..

Een team Amerikaanse wetenschappers kwam tot die conclusie na onderzoek onder 145 Amerikaanse en Europese gezinnen met jonge tieners. De kinderen werden gedurende een jaar bestudeerd en gevraagd naar de frequentie en intensiteit van de ruzies met hun broers of zussen.

De onderzoekers stelden vast dat de ruzies in 2 groepen ingedeeld konden worden. Zo is er de strijd om gelijkheid en rechtvaardigheid, zoals bij ruzies over wie moet afwassen. Daarnaast zijn er ook ruzies over de inbreuk op de privacy, met het lenen van kleren zonder toestemming als voorbeeld.

Een jaar na het eerste onderzoek gingen de psychologen op zoek naar een verband tussen die ruzies en gevoelens van depressie, angst en een laag gevoel van eigenwaarde. “Het was duidelijk dat de conflicten over persoonlijke ruimte geassocieerd konden worden met een grotere angst en minder zelfvertrouwen één jaar later”, zegt assistent-professor Nicole Campione-Barr. “Conflicten over gelijkheid en eerlijkheid staan dan weer in verband met een grotere kans op depressies.”

Opvallend is verder dat het ene kind vatbaarder is voor die psychologische problemen dan het andere. Zo bleken jongens met oudere broers én meisjes met broers meer angst te hebben. Tieners met een broer of zus van het andere geslacht hadden dan weer meer kans op een lager gevoel van eigenwaarde.

Maar ondanks deze risico’s is het geen goed idee om als ouder tussenbeide te komen in de ruzies. “Hoewel je geneigd bent om op te treden als scheidsrechter is uit vorig onderzoek gebleken dat die interventies schadelijk kunnen zijn”, bevestigt dr. Campione-Barr.

Het beste wat je volgens haar kunt doen is duidelijke gezinsregels opstellen, zoals ‘kloppen voor je de kamer van je broer of zus binnengaat’.  Ook een corveerooster en een vaste tijdslimiet voor videospelletjes en TV-kijken kunnen heel wat ruzies voorkomen.

Maar als je merkt dat 1 kind altijd aan het kortste eind trekt, dan moet je wel actie ondernemen.

Lees ook:Veel broers en zussen? Dan heb je een stabieler huwelijk!
Lees ook:Haat-/liefde-relatie broers en zussen altijd nog beter dan geen contact
Lees ook:Veel broers boven je? Grote kans dat je homo bent!
Lees ook:Heb je een zus? Zij maakt het verschil!
Lees ook:Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>