Overspelige oom is zegen voor neefjes en nichtjes

Mannen die veel vreemdgaan blijken meer genen te delen met de kinderen van hun zus, zijn oomzeggertjes dus, dan met hun eigen gezin.

Dat kan verklaren waarom in sommige culturen mannen de kinderen van hun zus bijna net zo goed verzorgen als hun eigen kinderen…….

Aldus onderzoekers van de University of Utah zaterdag in Proceedings of the Royal Society B.

In gebieden van Centraal-Afrika en Zuid-Amerika is seks buiten het huwelijk gewoon en geaccepteerd. Vaders weten daardoor niet zeker of alle kinderen die ze opvoeden met hun vrouw ook hun bloedeigen biologische kinderen zijn. Ze weten echter wél zeker dat ze flink wat genen delen met hun zus en haar kinderen, want ze hebben dezelfde moeder.

De onderzoekers maakten een wiskundig model en berekenden via welke weg vaders de meeste genen doorgeven aan hun nageslacht: via de kinderen die ze met hun eigen vrouw opvoeden, of via de kinderen van hun zus.

Het bleek dat als een man de biologische vader is van de helft of minder dan de helft van de kinderen in zijn gezin, hij meer genen doorgeeft via zijn zus dan via zijn gezin. De onderzoekers gaan ervan uit dat zulke gezinssamenstellingen regelmatig voorkomen in het echt.

Ze denken dat het feit dat vaders zoveel genen delen met hun neefjes en nichtjes kan verklaren waarom de vaders deze kinderen zo goed voeden en verzorgen.

De theorie van de verzorgende oom is niet nieuw. Al in de jaren 70 ontstond het idee dat het vreemdgaande vaders evolutionair iets op zou kunnen leveren om veel voor de kinderen van hun zussen te zorgen. Dit is de eerste keer dat het lukt om deze theorie aannemelijk te maken met een rekenmodel.

Lees ook:Mannen met grote ballen zijn testosteronbommen en slechte vaders
Lees ook:4 op de 10 moeders meldt dat echtgenoot niet de vader van kind is
Lees ook:Homo-vaders gaan veiliger vrijen vanwege de kinderen
Lees ook:De nieuwste selfies zijn #smelfies
Lees ook:Ongeëmancipeerde vaders kweken agressieve zoons

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>