Overal en altijd gedonder tussen ouders en kinderen over partnerkeuze

De ideale schoonzoon bestaat niet. Hem of haar ‘de hel inprijzen’ zoals Wim Sonneveld vroeger al eens adviseerde werkt ook niet.

Liefde laat zich niet arranngeren.

Ook al probeerde de adelstand dat in vroeger tijden natuurlijk wel en gebeurt het in bepaalde milieus tot vandaag de dag.

In vroeger tijden wilden wederzijdse ouders dat er zoveel mogelijk overeenkomsten waren tussen de jonggeliefden die met elkaar een verbintenis zouden aangaan.

Wetenschappelijk bezien niet zo’n gekke gedachte, maar de vrije partnerkeuze is nou eenmaal een groot goed en tsja…. dat levert dus overal op de wereld in alle rangen, standen en geloven gedonder op tussen ouders en kinderen………

Op dit boeiende onderwerp promoveert deze week psychologe Shelli Dubbs van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Zij ondervroeg ouders en kinderen uit de hele wereld (Nederland, VS, Japan, etc.) over conflicten rondom partnerkeuze.

De resultaten zijn opmerkelijk. Uit welke cultuur kinderen ook komen: hun conflicten zijn vergelijkbaar. Ouders willen dat hun kind een partner krijgt uit een goed milieu, een intact gezin en met dezelfde culturele en religieuze achtergrond.

De kinderen vinden het belangrijker dat hun partner aantrekkelijk is en lekker ruikt en vooral ook gevoel voor humor heeft.

Hoe dan ook: liefdes- én relatiegeluk laten zich moeilijk voorspellen. Zowel niet vanuit de ouders, als vanuit de jongelui. Hoewel er wetenschappers zijn die er statistieken op loslaten en tot bepaalde tabellen komen welke relaties wel of niet (lang) overleven.

Van een afstandje beschouwd, hebben ouders en kinderen hetzelfde belang: zorgen dat hun genen in stand blijven. Maar bij nadere beschouwing lopen de belangen toch uiteen, denkt promovenda Dubbs.

In noodgevallen kan het kind zich met de nakomeling terugtrekken in het ouderlijk nest, om het daar op te voeden. Dit is niet in het belang van de ouders: die kunnen nu minder genieten van hun vrije tijd en geld aan andere kinderen en kleinkinderen besteden. Wat ideaal is voor het kind, is dus niet automatisch ideaal voor de ouders.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat ouders dochters scherper in de gaten houden dan zoons, en dat meisjes meer conflicten hebben met hun ouders dan jongens. Dat zou worden veroorzaakt door de kans dat een dochter zwanger wordt van de ‘verkeerde’ man.

Daarom Diggy Dex met ‘De ideale schoonzoon’….

Lees ook:Waarom je dochter niet met de ideale schoonzoon thuiskomt
Lees ook:Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies
Lees ook:Ton van Royen terug bij SBS voor kinderen in vechtscheidingen
Lees ook:Familiehaat & familieliefde
Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>