Maakt het wat uit of je een ouderwetse of een moderne burgertrut bent?

Als je een tiener bent, vind je alles wat je ouders doen en laten toch ‘enorm burgerlijk’.

Later ga je alles zelf helemaal anders doen, toch?

Totdat je op een bepaald moment inziet dat je toch op je vader of moeder begint te lijken.

Is dat erg? Nee, helemaal niet.

Want wat je als jonkie ‘enorm burgerlijk’ vindt, wordt later zomaar leuk. En maakt het dan nog uit of er het labeltje ‘burgerlijkheid’ op zit?

Nou, de vrouwen anno 2011 smokkelen ermee. Zo maken ze onderscheid tussen ouderwetse burgerlijkheid en moderne.

Het blijkt uit onderzoek van het tijdschrift VIVA onder 1000 Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 50 jaar.

Volgens de helft betekent het woord dan ook niet meer saai, gewoon of doorsnee. Zij verstaan er iets anders onder dan het woordenboek aangeeft.”Burgerlijk zijn we allemaal, alleen vult iedereen dat op zijn eigen manier in”, zegt 70%.

39% wil onderscheid maken tussen burgerlijkheid vroeger en nu. Onder ouderwetse burgerlijkheid valt volgens 68% unisex kleding (het dragen van dezelfde jas of trui als de partner), 48% vindt een Tupperware-party het toppunt van burgertrutterij (tegenwoordig weer hip) en 39% vindt met gezin naar de meubelboulevard ouderwetse burgelijkheid. (IKEA vaart er wel bij)

Moderne burgerlijkheid is volgens 28% de kinderen met de bakfiets van school halen, volgens 23% het dragen van Uggs-schoeisel of Björn Borg-onderbroeken en volgens 19% Prosecco drinken met vriendinnen. Voorts horen sushi eten en er als vrouw een homovriend op nahouden ook onder moderne burgertrutterij.

Driekwart van de vrouwen is niet bang om burgerlijk te worden of te zijn. Toch geeft 14% aan niet als dusdanig bestempeld te willen worden. Eenderde noemt stellen die samenwonen, trouwen en kinderen krijgen toch nog steeds ‘erg burgerlijk’.

We willen allemaal heel graag bijzonder zijn, maar opvallen willen we liever niet. Daarom doen we maar weer normaal, want dat is ‘gek genoeg’ in Nederland. En dat is dan burgerlijk. Ik vind het pas burgerlijk als iemand een ander burgerlijk noemt. Of dat nou modern is of ouderwets. Zo, nu ga ik een Prosecco’tje drinken met mijn homovriend. En daarna gaan we Rummicubben.

Lees ook:De moderne vrouw houdt wel van een ouderwets hoffelijke man
Lees ook:Leer de kunst der ‘vrijage’ weer!
Lees ook:Een gevaarlijk boek voor jongens
Lees ook:Lekker latten
Lees ook:LAT-relatie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Maakt het wat uit of je een ouderwetse of een moderne burgertrut bent?

  1. Pingback: Je lijkt je moeder wel! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>