Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste

De plek in het gezin bepaalt niet alleen je persoonlijkheid en de ontwikkeling daarvan, maar ook het soort van intelligentie.

Oudste kinderen hebben vaak het hoogste I.Q., terwijl de kinderen die erop volgen meestal betere cijfers halen op school………..

Voor een onderzoek volgden psychologen van de universiteit van Gent 90 broers en zussen op school. Ze moesten hun eigen cijfers weergeven en zichzelf rangschikken in vergelijking tot hun broers en zussen wat betreft intelligentie, werkethiek en academische prestaties.

Daaruit bleek dat de oudste kinderen intelligenter zijn, terwijl jongere broers en zussen hogere cijfers op school scoorden. Dat laatste zou je slim kunnen noemen.

In een 2e experiment bekeken de onderzoekers de verschillen in persoonlijkheid tussen 76 broers en zussen. De deelnemers beoordeelden zichzelf op een reeks van uitspraken.

Later geboren broers en zussen zijn: extroverter, socialer, sentimenteler, vergevingsgezinder en staan meer open voor nieuwe ervaringen. Eerstgeborenen zijn perfectionistischer ingesteld.

De onderzoekers denken dat eerstgeboren kinderen intelligenter zijn, omdat ze als enige van het gezin de onverdeelde aandacht van hun ouders kregen in hun jonge leven.

Degenen die later in de kinderrij zitten, kunnen betere cijfers behalen, omdat oudere broers of zussen hen helpen. Ze kunnen ook meer competitie aan in de hoop extra aandacht van hun ouders te krijgen.

De jongere kinderen staan meer open voor nieuwe ervaringen, omdat ze de obstakels zagen die hun oudere gezinsleden moesten overwinnen om zich zelfverzekerder te voelen.

De benjamins van het gezin zijn vaker makelijker in de omgang, hartelijker en vlotter bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze zijn ook een stuk creatiever.

Enig kinderen hebben veel overeenkomsten met eerstgeborenen. Al zijn ze minder competitief ingesteld door hun blijvende unieke positie in het gezin.

Lees ook:Grote broer is de ergste pestkop
Lees ook:Veel broers boven je? Grote kans dat je homo bent!
Lees ook:Meisjes met jongere broers blijven langer maagd
Lees ook:Tienerzwangerschappen werken aanstekelijk onder zussen
Lees ook:Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>