Tienermeisjes & hun moeder

Tienermeisjes vragen steeds minder raad aan hun moeder. Ze kruipen liever achter de computer om advies. Bij problemen als school, vrienden of relaties gaat slechts een kwart om raad bij moeder langs.

Online advies is veruit het populairste. Nu ligt dat niet alleen aan de tiener en de opkomst van internet en allerlei zoekmachines………….

Zo blijkt uit een enquête. Ook de moeders (eenvijfde) geven aan dat ze zich beschaamd voelen om persoonlijke problemen met hun dochter te bespreken. Sommigen weten niet goed hoe ze advies moeten geven. Dat komt onder meer door de generatiekloof die er wel degelijk is.

Jongeren krijgen te maken met nieuwe problemen als seks op minderjarige leeftijd, soa’s en drugs. Niet echt iets waar de moeders mee zijn opgegroeid.

Met het ouder worden wordt het wel beter. 61% van de moeders zelf, zegt nu wel voor advies naar hun eigen moeder te gaan. Toen zij jong waren was dat iets meer dan de helft.

Onderzoekers zeggen dat het contact, het persoonlijk contact welteverstaan, belangrijk is voor het kweken van een goede band. Om dit te bewerkstelligen zouden moeders en dochters geholpen moeten worden in het verstevigen van die band. Zo zouden ze moeten leren praten, luisteren en begrijpen. Moeders die heel open zijn tegen hun dochters over hun eigen problemen kunnen hun dochters helpen om zelf opener te worden.

Lees ook:Moeder een del, dochter ook een del
Lees ook:Lievelingetje
Lees ook:Moeder-dochter relatie erg belangrijk bij mode-aankopen
Lees ook:Volwassen dochter is belangrijker in het leven van een vrouw dan haar partner
Lees ook:Dochters lijden meer onder scheiding ouders dan zoons

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Tienermeisjes & hun moeder

 1. Bliss

  Zeer interessant..maar we hebben natuurlijk geen onderzoekers nodig om te weten dat communicatie belangrijk is in elke relatie ;P

  Mijn moeder deelde heel veel van haar persoonlijke levensvragen met mij en dus was ze een mooi voorbeeld van hoe ik kan zijn..maar ze deelde niet alles..daar kwam ik later achter. Met name over haar stukgelopen relatie met m’n vader was ze niet compleet open en maar goed ook, ik had die feiten als kind toch niet kunnen ‘vertalen’. Can you feel me here?! ;) Een moeder weet wel hoe ver ze kan gaan bij haar eigen kind.

    /   Reply  / 
 2. Petra

  Als moederzijnde merk ik ook dat het heel belangrijk is om eerlijk te zijn tegen je kinderen, ook al is het soms pijnlijk. Kinderen merken het als er iets wordt achtergehouden en dat maakt ze onzeker. Maar natuurlijk zijn er grenzen. Het is een hele kunst om de waarheid te vertellen zonder bijv. negatief te zijn over je ex. Het blijft toch hun vader.

    /   Reply  / 
 3. Bliss

  Hi Petra,

  Da’s inderdaad heel moeilijk. Helemaal pijnlijk zijn die ouders die hun kind zelfs als tussenpersoon gebruiken in hun na-huwelijkse oorlog. Heb het echt in m’n omgeving meegemaakt dat een moeder tegen een dochter zei ‘Zeg maar tegen je vader dat ‘t een grote klootzak is.’ …dodelijk.
  Mooi oorlog, ruzie..daar hebben er bijna altijd 2 schuld. Nou zou het mooi zijn als ouders ook hun eigen zwakheden op tafel zouden gooien en dat mag denk ik ook best tegenover een oudere tiener..die weet precies waar je het over hebt, vooral omdat ze in dat leeftijdera ook erg bezig zijn met zichzelf, verliefdheid en relaties met anderen.
  Nou gebruiken wij beiden scheiding als voorbeeld en heb het idee dat Sill daar niet helemaal naar toe wilde..internet is cool als raadgever soms maar het manco begint al met, bijvoorbeeld, dat jullie mij niet kennen en voor ieder mens is er weer een andere oplossing.
  Vind het prachtig om te zien hoe mijn vriendin en haar moeder met elkaar omgaan, open, motiverend en altijd in gesprek.
  Voor de tieners die mij lezen :P Kick dat internet! Met je ouders of reallife vrienden praten is veel cooler en zij kennen jou vaak beter dan je zelf denkt..
  En Sill d’r stukjes lezen, word je ook slim van ;) Was da motiverend ofwa!?

    /   Reply  / 
 4. Petra

  @Bliss. Ik vond het heel motiverend ;-)

    /   Reply  / 
 5. Bliss

  *Blush*

  Ffffew, zo belangrijk. Ouder-kindrelatie. Legt de basis voor heel je leven en relaties met anderen in de toekomst. ;)
  Voor de duidelijkheid, ik heb een vriendin met een meisje van 15. Zal haar altijd motiveren met haar moeder te praten..ze heeft als voordeel dat ze een jonge mama heeft van 36.
  Ik wil niet dat ze mij papa noemt..wel wil ik graag haar beste vriend zijn en steunpilaar in bange dagen.

    /   Reply  / 
 6. Petra

  Dat is zeer okee van jou Bliss. Daar boffen ze beiden mee.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>