De feestdagen: plicht of pret?

Ze komen er weer aan: de kerstdagen en het feest der feesten, oud en nieuw. Voor de meeste mensen een crime, want velen worden geacht aanwezig te zijn bij familie en dat willen ze eigenlijk helemaal niet.

Maar afzeggen is uit den boze. Want de feestdagen zijn GEZELLIG JA! En je familie heeft er geen zin in dat jij die verplichte gezelligheid gaat lopen verpesten met je afwezigheid.

Maar, denk jij, het is toch ook mijn leven, het zijn toch ook mijn feestdagen, waarom mag ik zelf niet bepalen waar ik die vier?

Goeie vraag. Waarom verwachten je ouders, je zusters, broers, gekke ooms, demente tantes, opdringerige zwagers en oliedomme schoonzusters dat jij bij hun je vrije tijd komt doorbrengen? Teilen met salades, bakken met appelflappen en oliebollen, emmers met toast en borden vol met vreten. Alles moet op.

Je doet je best, ondertussen kijkend met je hele familie naar de al dan niet schaatsende kerstshows op tv. Of misschien moet je een verplicht nummertje doen bij familie die zich graag hautain opstelt: wijntje, champagne, kaviaar, eendenrug en ganzenleverpaté, maar vooral geen kerstshows op tv, nee, er wordt geluisterd naar klassieke muziek en geconverseerd over de beurs, kunst en die verdraaide illegalen.Je geluk kan niet op want wat is het gezellig…

Het kan natuurlijk ook anders. Je bent graag bij je familie, het is altijd gezellig en er zijn geen verplichtingen. Dus als je deze kerst geen zin hebt om te komen is dat ook goed. Vrijheid blijheid. Doe lekker waar je zin in hebt. En zo moet het toch eigenlijk bij iedereen zijn niet? Waarom al die verplichtingen en verwachtingen? Dat maakt alleen maar dat je je kont tegen de kribbe gooit en daar wordt in de stal chagrijnig van.

Lees ook:Top 3 meest voorkomende kerstkibbels
Lees ook:Feestdagen of Vreesdagen ?
Lees ook:Tips voor mensen die vrezen alleen kerstmis te moeten vieren
Lees ook:Alleen is wel erg alleen met de feestdagen voor single mama’s
Lees ook:Datingsites zijn hot in december, overspelsites bevriezen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>