Zusjes: vrienden of vijanden?

Ben je een zus en heb je een zus dan weet je waarschijnlijk hoe vaak en hoe intens zussen ruzie maken met elkaar.

Het begint uiteraard al als kind.

De concurrentiestrijd, jaloezie en het elkaar aftroeven vormen de hoogtepunten van de dag.

Fysiek geweld wordt niet geschuwd en als ouder zijnde wens je dat ze elkaar een paar dagen zouden doodzwijgen, eindelijk rust in huis

Op andere momenten merk je dat ze toch niet buiten elkaar kunnen. Ondanks de ruzies trekken ze zich aan elkaar op, bewonderen ze elkaar voor datgene wat hen ook irriteert en als puntje bij paaltje komt steken ze hun handen voor elkaar in het vuur.

Volgens Tamar de Vos-Van de Hoeve leren kinderen enorm veel van ruzie maken. Het is een educatief proces.

Ze leren voor zichzelf opkomen, ze leren onderhandelen, ze leren hun gevoelens te uiten en rekening met anderen te houden.

De gezinssituatie speelt een grote rol in hoe de ruzie verloopt. Is er ruimte voor ruzie of wordt ruzie direct afgekapt? Belangrijk is ook dat de ouder het niet alleen maar opneemt voor één kind. Daardoor kan boosheid ontstaan bij het andere kind en dan neemt de ruzie alleen maar toe.

Bij kinderen is de ruzie ook vaak snel weer over. Alles is vergeven en vergeten en er wordt weer leuk gespeeld. Tot de volgende ruzie. Soms al een paar minuten later.

Maar wat als je volwassen bent? Verandert de relatie dan in een vriendschap? Is je zus je beste vriendin, iemand bij wie je alles kwijt kan? Of blijft de concurrentie, de jaloezie en de nijd? Gun je haar al het geluk in de wereld of is alles wat zij doet en zegt stof voor ruzie?

Lees ook:Kinderen leren ruziën van vader en moeder
Lees ook:Geef niet je partner, maar je ouders de schuld van relatiesores
Lees ook:Oh-oh, daar heb je de sleur…
Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Zusjes: vrienden of vijanden?

 1. Helena

  De relatie tussen mij en mijn drie zussen is erg verschillend. Met één zus heb ik geen contact meer. Die heb ik vaak vergeven voor de mentale en fysieke pijn die zij me heeft aangedaan…Maar op een gegeven moment was de maat vol. Ik heb zelfs een hele studie gevolgd om te kijken of het niet aan mij lag…nee, mijn zus bleek en blijkt erg jaloers terwijl het helemaal niet nodig is. Ik vind het jammer en erg naar..Maar ik ben blij met mijn keuze, die negativiteit kan ik niet gebruiken. Ik sta wel open voor een gewoon gesprek; maar die is er tot nu niet geweest.
  Gelukkig heb ik twee andere zussen waarmee de relatie nu zelfs na lange tijd heel goed verloopt. Het geheim? We lachen veel, zijn minder snel op onze teentjes getrapt, waarderen wat we wél hebben…met als gevolg; we luisteren meer, zeggen wat we willen in elkaars gezicht (ipv achter de rug) met respect voor onze eigenwijze karaktertrekken. Heerlijk.

    /   Reply  / 
 2. Anna

  Het is ook wel achterhaald om er vanuit te gaan dat omdat je zussen bent, je wel met elkaar moet kunnen omgaan. Het is jammer, maar zelfs een echte zus hoef je niet te mogen. Dapper dat je dan de stap neemt om afstand te nemen. Een leven lang verplicht met elkaar omgaan alleen omdat je dezelfde ouders hebt lijkt me dodelijk.

    /   Reply  / 
 3. Jack

  Dit is wel een heel nuchtere reactie. Ouders doen hun uiterste best om kinderen het met elkaar te laten vinden. Daarbij leggen ze hun kroost vast en zeker heel wat ideeën op, die je niet een-twee-drie loslaat. Dat je het goed moet kunnen vinden omdat je hetzelfde bent, bijvoorbeeld.

    /   Reply  / 
 4. ijpkjen

  Ouders zullen wel hun beste beentje hebben voorgezet om mij en mijn zus met elkaar te laten opschieten. Nu zij en ik bejaard zijn speelt die verdomde rivaliteit nog steeds een ellendige rol. Zij en ik verschillen van elkaar als dag en nacht. Dat mag niet doorslaggevend zijn. Wie weet een goede manier om opnieuw met haar in contact te komen, waar zij de relatie heeft verbroken? IJpkjen

    /   Reply  / 
 5. Maria

  Geen dingen nastreven die niet werken. Ga nu u nog kunt iets leuks doen, help iemand anders, geef iets weg aan iemand die het waard is. En vergeef uw zus in stilte.

    /   Reply  / 
 6. Chris van Hattem

  Heeey Anna,

  Dat geldt ook voor broers toch?! haha Dank je voor je bevestigende woorden!! Wauw, m’n ziel is weer opgepoetst zonder dat je dat kon weten. Heb afstand gedaan van m’n broer.
  Ik heb er nog zat over…brothers with different mothers. Soms heeft praten geen zin meestal wel, maarja als diegene stront in z’n oren heeft zitten is het zinloos, zeker niet als ze lijden aan desinteresse, narcisme en geen imagination. *hug* haha

    /   Reply  / 
 7. Anna

  Chris, dat geldt zeker ook voor broers! Geluk!

    /   Reply  / 
 8. Chris van Hattem

  Geluk moet je je eigen gunnen. Geluk voor jouw Anna!

    /   Reply  / 
 9. Fabian

  Ruzie tussen broers en zussen…Je hebt er nog geen erg in of het knalt al. Zelf heb ik (mann.,19) soms van de ene seconde op de andere een conflict over wat….Een paar oordopjes. Mevrouw (16) vindt mijn toon aangrijpend, vice versa. Half uur later zit je elkaar weer te kietelen op de bank en stoor je je moeder met je gegiechel.
  Even met de deuren gooien, stoom afblazen, en dan kan die weer, alhoewel de eerste alleen in extreme gevallen voorkomt. Hè, Lisa!? :D

    /   Reply  / 
 10. Wielfaert Bruno

  Ruzie tussen broers en zussen komt volgens mij voort uit hoogmoed en egocentrisme.Zelf zijn we o zo moeilijk bereid om de minste te zijn. “De ander moet zich voegen naar mijn mening, overtuiging. Ik ben immers de persoon die geen fouten heeft gemaakt, de ander deed dat wel”. Hoe jammer beste mensen indien we zo denken en met opgeheven hoofd op onze troon blijven zitten.
  Door die manier van redeneren zijn oorlogen ontstaan die voor een oceaan van zinloos en onnoemelijk lijden en diep intens verdriet hebben gezorgd. In nederigheid is zo veel kracht. Indien we bereid zijn de voeten te wassen van de ander dan openen de de deur waardoor we vrede,liefde en genezing toelaten. Wie immers bereid is om de nederigste te zijn zal verhoogt worden en wie de hoogste wil zijn zal vernederd worden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>