Waarom vrouwen hun (weinige) lichaamshaar begonnen te scheren

PIT

Even leek het erop of de kaalheidscultus onder vrouwen op haar weg terug was. Maar jonge meiden van nu zijn strenger dan vrouwen ooit waren. 13-jarigen die op hun schaamheuvel en in hun oksels haartjes ontwaren, rennen naar Kruidvat of Etos om de eerste tekenen van seksuele volwassenheid in de kiem te smoren. ‘Haar daar’ wordt als ‘vies’ bestempeld.

Vrouwen vinden scheren, waxen en epileren gedoe. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Kelton Global ging te rade bij meer dan 1000 vrouwen. Maar liefst 85% van de ondervraagde vrouwen bevestigde het cliché en gaf toe dat ze een hekel hebben aan scheren. Ze vinden het frustrerend dat de haartjes snel terug groeien, noemen scheren tijdverlies of geven aan dat een scheerbeurt huidirritatie creëert.

Het gaat zelfs zo ver dat ongeveer de helft van de deelnemers een maand lang geen koffie meer zou drinken, als het haar een jaar lang weg zou blijven. Zo’n 44% wil gerust een maand Netflix opgeven, 39% zou zonder te twijfelen een maand lang celibatair leven en 38% zou een maand lang geen sociale media gebruiken.

Hoe is het zo gekomen? In de lente van 1915, toen het voor het eerst sociaal acceptabel was om een jurk zonder mouwen te dragen, pakte het magazine Harper’s Bazaar uit met een artikel over de nieuwe ‘Flappers’-mode en dat okselhaar voortaan verwijderd moest worden.

Al snel werd deze trend opgepikt door de fabrikanten van scheermessen en deodorants die er een nieuwe bron van inkomsten in zagen en werden de vrouwen met publiciteit bestookt.

Er waren natuurlijk wel tegenbewegingen in de jaren ’70 en ook recent, toen rolemodels als Miley Cyrus trots met gekleurde bossen op Instagram pronkten, maar de kaalslag die overgewaaid is naar mannen, lijkt het te winnen.

Nieuwskanaal Timeline maakte een overzichtelijk filmpje over hoe okselhaar verdween.

Lees ook:Kaalheidscultus breidt zich bij mannen uit naar de bilnaad
Lees ook:Kaalheidscultus: waarom vrouwen zich begonnen te scheren
Lees ook:Heel Holland waxt op z’n Braziliaans: niet voor watjes
Lees ook:In de Randstad scheren ze meer (schaam)haar dan in de rest van het land
Lees ook:Mannen zijn drukker met hun uiterlijk dan ooit

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>