Voor roodharigen en al hun fans

RoodHarigenDag

Hoelang zullen er op deze aarde nog roodharige mensen rondlopen? De klimaatsverandering zou er namelijk weleens voor kunnen zorgen dat ze verdwijnen. Rood haar is een genetische reactie op weinig zonneschijn en zorgt ervoor dat mensen ondanks dat toch vitamine D kunnen opnemen..

Amper 2% van de wereldbevolking heeft rossig haar. In Schotland is dat 13%, bovendien is ook 40% mensen in het van origine zonarme deel van Groot Brittannië drager van het gen dat voor rood haar zorgt.

Meer zonnige dagen in Schotland als gevolg van de opwarming van de aarde zou er volgens wetenschappers dus ook voor kunnen zorgen dat het rode haar genetisch overbodig is en dat mensen met rood haar minder goed aangepast zullen zijn aan hun omgeving. Mensen met rossige lokken hebben meestal ook een bleke huid en die zijn gevoeliger voor zonlicht, waardoor ze snel verbranden.

Meer zon en minder bewolking betekent dat de huid van de Schotten zich daar over de generaties heen aanpast. Hierdoor zullen er steeds minder ‘rooien’ rondlopen op deze aarde, tot ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Al zal dat volgens de wetenschappers nog enkele honderde jaren duren.

De jaarlijkse ReadHeadDays waar de roodgelakte en hun fans elkaar kunnen ontmoeten is dit weekend in Breda.  Vanavond is de aftrap. Hieronder een prachtige portrettenserie van een bedreigde mensensoort door fotografe Annemiek van der Kuil:

Lees ook:Magazine voor mooie rooien en hun liefhebbers
Lees ook:Rood gestifte lippen verwijzen naar de schaamlippen
Lees ook:Flikker die potjes ‘wondercrème’ in de kliko en koop een knalrode lipstick
Lees ook:De schoonheidsslaap werkt!
Lees ook:Alleen iemand als Brad Pitt kan iemand zoals Angelina Jolie aan de haak slaan

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>