Als je hart door midden gaat; ook letterlijk!

BrokenHeartSyndromeAls je je geliefde sterft zorgt dit niet alleen voor emotionele pijn, maar ook lichamelijk is het zwaar.  Je kunt echt sterven aan een gebroken hart.

Tot een jaar na het overlijden van de partner is er een grotere kans op acute hartritmestoornissen…….

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Aarhus door het bestuderen van 90.000 Deense patiëntendossiers.

Eenvijfde van hen had hun partner verloren. Ze identificeerden de patiënten die hartritmestoornissen kregen in de periode 1995-2014. De controlegroep bestond uit bijna 900.000 Denen zonder klachten. Hartritmestoornissen leiden tot een 5x grotere kans op beroertes en een dubbel zo groot sterfterisico.

De mensen die verweduwd waren, bleken in de maand na het overlijden ruim 40% vaker ernstige hartritmestoornissen te hebben. 8 tot 14 dagen na het overlijden was dat risico zelfs 90% hoger. Na een jaar was de kans weer gelijk aan dat van mensen die geen geliefde hadden verloren.

Het kwam het vaakst voor bij mensen die onder de 60 jaar waren en en bij diegenen waarvan de partner plots stierf.

Het is niet de eerste keer dat het ‘gebroken hart-syndroom’ wordt vastgesteld. In de afgelopen 25 jaar toonden onderzoeken aan aangetoond dat er zoiets bestaat als door acute stress veroorzaakte hartproblemen. Het gaat hierbij niet alleen om de dood van een partner, maar ook om andere heftige gebeurtenissen zoals echtscheidingen, natuurrampen of zware operaties.

Lees ook:Helaas: tijd heelt niet alle wonden. Sommig hartzeer is blijvend.
Lees ook:Niet alleen aan een gebroken hart kun je doodgaan, ook aan een gelukkig hart
Lees ook:Het gebroken hart syndroom treft vaker vrouwen dan mannen
Lees ook:Ja heus, je hart kan écht breken
Lees ook:Dood van een geliefde kan hartaanval veroorzaken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>