Trouw nooit als je nog verliefd bent

BrainwashEen relatie tussen 2 mensen verloopt altijd in 3 fasen. Allereerst is er de geslachtsdrift (geilheid), zowel bij mannen als vrouwen veroorzaakt door testosteron.

Daarna kan er verliefdheid optreden (de roze wolk) en in de 3e fase is de gekleurde bril af. Dan spelen intimiteit en kameraadschap een belangrijker rol.

Slechts 37% van de mensen die nu een gelukkige relatie hebben, was in het begin verliefd op hun partner. En dat is maar beter ook.

Verliefdheid is een dwangneurose. We behandelen de liefde als een zaak van het hart, maar het zou beter zijn je hoofd er bij te houden”, aldus seksuologe  Ilse Reynders, waar we een paar weken gelden over berichtten. Hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot (54) van het AMC is ongeveer dezelfde mening toegedaan.

“Neem nooit beslissingen over je partner als je heel erg verliefd bent,” is zijn advies in Het Parool.

Het begint dus met seksuele driften die enorme energie kan losmaken bij zowel mannen als vrouwen. “Jongens zijn wel minder kieskeurig en willen vaker naar bed met wildvreemde meisjes dan andersom”, aldus Ravesloot.

Als mensen met elkaar naar bed gaan, kan verliefdheid ontstaan. “Vanuit fysiologisch oogpunt krijgt verliefdheid vooral vorm door een verhoogde hoeveelheid van de neurotransmitter dopamine. Verliefd gedrag en de fysiologische weerslag daarvan in de hersenen is niet iets specifieks voor mensen. Ook dieren worden verliefd.”

De 3e en cruciale fase treedt in als de verliefdheid stopt. Dat merk je als je je gaat ergeren aan je partner. Om dan nog bij elkaar te blijven moet er meer zijn. De fysioloog legt dat als volgt uit. “Mensen vertellen elkaar dan over hun angsten en twijfels, voelen zich gehoord en helpen elkaar bij bijvoorbeeld het realiseren van levensdoelen. Bij dat stadium horen het zogenoemde knuffelhormoon oxytocine en vasopressine, beide neurotransmitters in het brein.”

Lang niet iedereen is geschikt voor een lange relatie, aldus de Ravesloot. “Uit onderzoek blijkt dat een aantal mannen receptoren heeft die opvallend weinig gevoelig zijn voor oxytocine en vasopressine. Dan lukt het dus gewoon moeilijker of niet om met minder geslachtsdrift en zonder verliefdheid langdurig bij iemand te blijven.”

De wetenschapper twijfelt dus aan levenslange monogamie en of mensen wel gemaakt zijn voor lange relaties. “Ik denk dat het fysiologische systeem van de mens niet ontworpen is om zo lang te functioneren als het nu doet. De levensverwachting van onze voorouders was zo’n 35 jaar. Nu worden we bijna tachtig. Dan wordt dat derde gedeelte van het systeem wel erg op de proef gesteld. Niet voor niets zie je veel scheidingen.”

Lees ook:Ware liefde: hoe werkt het?
Lees ook:Waarom je het beste als 20′ers kinderen kunt maken en krijgen
Lees ook:De wijsheid van Alfons Vansteenwegen
Lees ook:Maakt liefde blind? Neuh, maar verliefdheid wél!
Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>