Facebook: de eerste liefde zit diep, heel diep

MoonriseKingdomVorige week las ik het verhaal van Norwood Thomas (93) & Joyce Morris (88). Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog smoorverliefd.

Norwood streek als parachutist neer in Londen. Omdat hij naar Normandië werd gestuurd, verloren ze elkaar uit het oog.

Later schreef hij Joyce vanuit Amerika een brief waarin hij haar vroeg van zijn ‘huis een thuis’ te maken. Joyce begreep het verkeerd en dacht dat hij al getrouwd was en reageerde niet.

Recent ging het bij Joyce toch weer kriebelen. Dankzij haar kinderen en Facebook vonden ze elkaar na 70 jaar terug. (zie filmpje onderaan) De eerste liefde zit diep, heel diep…….

Professor Art Aron, psycholoog aan de universiteit van New York legt uit dat je eerste ervaring je het best bijblijft. De eerste keer een eigen auto, voor het eerst op kamers gaan en uiteraard: de eerste zoen, de eerste verliefdheid en de eerste seks. “Waarschijnlijk omdat de opwinding dan het grootst is, zeker als het om iets gaat dat ook spanning meebrengt. Bij een verliefdheid is dat de vrees voor afwijzing en de hoge verwachtingen. Zeker de eerste keer is angst een groot deel van verliefd worden.”

De eerste relatie nestelt zich zo diep in het brein, waardoor alle volgende relaties hier niet aan kunnen tippen, wat niks over de kwaliteit ervan zegt, maar wel over de impact. Volgens Aron kan deze eerste ervaring sterker gemaakt worden door de hormonen die tijdens de adolescentie door het lijf gieren. Waardoor elke levenservaring, bijvoorbeeld een slecht rapport of een ruzie met de ouders, intenser aanvoelt. Zelfs bij volwassenen doet een verliefdheid veel met de hersenen.

Dat is de reden dat veel mensen via sociale media op zoek gaan naar hun jeugdliefde. Soms als ze nog getrouwd zijn (soms ook weer met desastreuze gevolgen), vaak als ze weer alleen zijn. Ook school-reünies en TV-programma’s als Memories en Tour d’Amour hebben dat effect. Oude liefde roest niet is het spreekwoord, maar de oudste liefde doet dat zeker niet.

Daarover schrijft ook Douwe Draaisma in zijn boek ‘De Heimweefabriek’. Over de onverwachte genoegens van een ouder wordend geheugen, zoals het zogenaamde reminiscentie-effect, dat maakt dat herinneringen aan de jeugd vaak met nieuwe kracht terugkeren.

Herinneringen van tussen ons 15e en 26e levensjaar beklijven het beste. Onze ideeën, smaak en intellect worden dan ook gevormd. Vaak gaat het om positieve ervaringen, omdat we in deze periode zoveel eerste keren meemaken. Daarna hebben we de kans om het te oefenen en het weer te proberen en te ervaren. De eerste liefde wordt ook een soort van ijkpunt, waartegen we alle volgenden afwegen. Het heet niet voor niks ‘een oude vlam’.

Psychologe Nancy Kalish van de universiteit in Sacramento bestudeerde 20 jaar paren, die elkaar na lange tijd hervonden. “Die eerste liefde heeft ons gevormd, wat de kracht ervan verklaart. Alles is nieuw en samen beslissen partners wat liefde is. Toch is er niks magisch aan, behalve dat het de eerste keer was. Stellen bij wie later de vonk opnieuw over schiet, passen wel binnen een specifiek profiel. Ze waren jonger dan 24 toen ze verliefd werden, groeiden op in dezelfde omgeving en het raakte meestal uit door een externe factor: de ouders keurden het af of één van de twee verhuisde.”

Lees ook:Biedt DNA-daten de oplossing voor zoekende singles?
Lees ook:Dames: ‘Eigen schuld, dikke bult als je man vreemdgaat!’
Lees ook:Als je maar genoeg ‘Ik hou van jou’ zegt, groeit de liefde vanzelf
Lees ook:De 5 elementen die een relatie succesvol maken
Lees ook:Verliefd worden gebeurt in een split-second

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>