80 jaar brillenmode: van prothese naar mode-statement

GlassesHet woord ‘bril’ komt van het mineraal beril, dat vroeger gebruikt werd om brillenglazen van te slijpen.

Geschiedschrijvers melden dat keizer Nero door een smaragd naar de gladiatorengevechten keek, men vermoedt omdat hij bijziend was. Smaragd is een variëteit van beril.

Vanaf 1280 wordt er in Italië melding gemaakt van lenzen die gebruikt werden om het gezichtsvermogen te verbeteren. Het is mogelijk dat in die tijd ook al een soort brillen in gebruik was in de Arabische wereld en China, maar de gegevens daarover zijn nogal vaag.

Mogelijkerwijze is deze uitvinding in de 13e eeuw op een niet nader vast te stellen plaats gedaan en heeft zij zich vervolgens snel over een groot gebied verbreid. De eerste brillen waren voor vérziende en/of oudziende mensen, vooral oudere monniken die moeite hadden met het lezen. Nog steeds is het zo dat volwassenen, maar ook kinderen, die veel lezen of op beeldschermen kijken eerder aan een bril toe zijn.

Was de bril 100 jaar geleden nog zoiets als een prothese, net als een gehoorapparaat of een kunstgebit, vandaag worden er zelfs brillen gedragen met vensterglas erin. Gewwon, omdat het hip en mooi is.

Hoe de brillenmode door de jaren heen is veranderd, laat onderstaande video van Buzzfeed zien. Van ziekenfondsbrilletjes in de jaren 30 via de typische jaren ’50-vlindermonturen en opnieuw kleine ronde glazen bij de hippies van de jaren ’60 en ’70. Eenmaal in de jaren ’80 wordt alles groot: oversized kleding, enorme schoudervullingen en ook grote brillen.

Na een tijdje bijna ‘onzichtbare’ monturen, is nu al weer heel lang de zogenaamde nerdbril in. Eerst de evolutie van de vrouwen-, daarna van de mannen-mode voor op de neus.

Lees ook:Hoe sexy is de man met bril?
Lees ook:Bril vormt geen obstakel in de liefde
Lees ook:Helft Nederlandse pubers vindt (terecht) dat hun vader er niet uitziet
Lees ook:Met kerst stel je je nieuwe lief aan je ouders voor…….
Lees ook:Dickpix: over mannen die foto’s van hun penis naar vrouwen sturen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>