Liefde overwint alles: ook de zenuwen

Liefde overwint alles, wil de tegelspreuk. Bullshit zullen velen van u zeggen.

Maar veel is er wetenschappelijk aangetoond.

Uitingen van liefde verlagen de bloeddruk, versterken het immuunsysteem, zorgen voor een betere mentale gezondheid en verlengen het leven.

Verder is liefde pijnstillend en troostend en neemt het ook je zenuwen weg.

Als we kort voor we spannende of afschrikwekkende dingen moeten doen, naar een foto van onze geliefden hebben gekeken zijn we moediger, minder bang en gestrest dan als we die mensen niet in ons hoofd hebben geprent…….

Zo blijkt uit onderzoek van de University of Exeter, waarover is gepubliceerd in ‘Social, Cognitive and Affective Neuroscience’.

Eerst kregen de proefpersonen die aan een scanner verbonden waren, afbeeldingen te zien van mensen die elkaar duidelijk emotionele steun boden of gewoon lief voor elkaar waren.

Daarna werden kiekjes getoond van dreigende, boze gezichten. Een controlegroep kreeg alleen deze laatste fotoserie te zien.

Het bleek dat de eerste groep minder geschrokken reageerde op de stressvolle afbeeldingen en dat de hersenen niet zo snel in de gevaarsstand gingen staan.

Zij waren er door de plaatjes aan herinnerd hoe liefde voelt bleken zich daarna minder snel bedreigd te voelen dan de controlegroep die niet was herinnerd aan hun glijden.

Het effect was het grootst bij de proefpersonen die aangaven normaal veel angst en stress te ervaren.

Volgens de onderzoekers kan deze uitkomst gebruikt worden voor de behandeling van bijvoorbeeld PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Lees ook:Raar, maar waar: we hebben van onszelf geen idee hoe we eruit zien
Lees ook:Jaloezie verblindt haar letterlijk
Lees ook:Herken de homo: gaydar werkt
Lees ook:Mannen hebben net zoveel zelfbeheersing als vrouwen, maar gaan toch vaker vreemd
Lees ook:Waarom je over ruzie met je partner ‘geen nachtje moet gaan slapen’

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Liefde overwint alles: ook de zenuwen

 1. Ricardo

  Ik heb een vraag en hoop dat iemand me er mee kan helpen,

  Het zit zo. Ik heb al een lange tijd een relatie maar elke keer als ik naar haar toe gaat word ik dood zenuwachtig, zodra ik er ben ik t over en voel ik me zeer prettig en kalm. Nu komt t ergste gedeelte. Zodra ik met haar gaat eten ga ik weer helemaal opslot van de zenuwen, zo erg dat ik er zelfs een keer ziek van ben geworden omdat ik de dagen dat ze bij me was ik niks kon eten. Als ze bij me blijft slapen ook precies de zenuwen weer. Al gaat slapen we over door haar veel aandacht die ze me geeft.

  Maar ik wil normaa kunnen eten met haar zonder angst of zenuwen, ik ben tot heden nog steeds enorm verliefd op haar en krijg nog steeds elke dag vlinders van haar. (Ben 23 overigens)

  Zij heeft ook wel redelijk t zelfde met eten en zenuwen, maar zij kan t gewoon wel, langzaam maar toch. Het is niet zo dat onze relatie ondertrouwd en slecht is, het gaat gewoon echt super goed tussen ons.

  Is er geen kalmering medicijn voor mij die ik eventueel zou kunnen gebruiken op een heeel lang termijn. Want straks gaan we samen wonen en ben ik bang dat ik mezelf compleet uithonger.

  Plz iemand die me advies zou kunnen geven? Ken je dit gevoel? Hoe heb je dit overwonnen?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>