Hetero- én homo-mannen, ook Filemon Wesselink, hebben stress over hun uiterlijk

output_42dgadNet als vrouwen zijn er veel mannen die niet fier zijn op hun lichaam. Ze sporten om gewicht te verliezen en/of 6 blokjes op de buik te krijgen, ze vermijden seks en voelen de zware druk er goed uit te zien.

Bij homoseksuele mannen is dat nog een tandje erger dan bij hetero’s……

Zo blijkt uit onderzoek van The Chapman University onder 116.356 mannen tussen de 35 en de 50 jaar, waarover is gepubliceerd in Psychology of Men & Masculinity. In totaal zijn er 5 nationale studies bijeengebracht in de paper ‘Male Body Image: The Roles of Sexual Orientation and Body Mass Index’.

“20% tot 40% van de mannen is in het algemeen ontevreden met hun uiterlijk, gewicht, lengte en/of gespierdheid”, aldus David Frederick, de auteur van de studie. “De meerderheid van de onderzochte mannen heeft ook het gevoel dat ze beoordeeld worden op basis van hun uiterlijk en geeft toe dat ze hun eigen voorkomen vergelijken met dat van anderen.”

Bij heteroseksuelen gaf 20% met een ‘normaal gewicht’ toe dat ze toch een deel van hun lichaam (vaak hun buik) proberen te verhullen in de slaapkamer, hetzelfde geldt voor 29% van de mannen die onder de categorie ‘obees’ vielen. Slechts 5% van de heteroseksuele mannen met een normaal gewicht had de maand ervoor seks gemeden vanwege ‘body shame’ in vergelijking met 10% obese mannen.

Bij homoseksuelen lag dat cijfer veel hoger: 20% van hen met een normaal gewicht had de voorbije maand niet aan seks gedaan vanwege een slecht gevoel over hun lichaam, en hetzelfde gold voor 32% van de obese homo’s.

Homoseksuele mannen voelen zich sneller ongemakkelijk in een zwembroek (26% versus 16%), zijn algemeen minder tevreden over hun voorkomen (29% versus 21%) en beoordelen zichzelf vaker als te klein of niet gespierd genoeg (45% versus 30%). Ook is hun interesse in plastische chirurgie groter (51% versus 23%); al ging slechts een kleine groep (7% versus 1%) reeds onder het mes

De mannen zijn in het afgelopen jaar tevens op dieet geweest (37% versus 29%) en hebben fanatiek gesport (57% versus 55%). Daarnaast ervaren zowel homo’s als hetero’s dat ze beoordeeld worden op hun uiterlijk (77% versus 61%) al ondervinden die eersten nog meer druk van de media om een ‘killer body’ te hebben (58% versus 29%).

Ook Filemon Wesselink moest en zou eraan geloven voor zijn programma:

Lees ook:Schoonheidscultuur regeert: mannen en vrouwen hebben zorgen om uiterlijk
Lees ook:Dikke vrouwen zijn gelukkiger als hun man ook dik is
Lees ook:En ook mannen tobben over hun uiterlijk
Lees ook:Vrouwen denken dat hun partner hen mooier vindt dan zijzelf
Lees ook:Vrouwen moeten op een mannelijker manier in de spiegel kijken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>