Houdt bij online dating altijd je hand op de knip!

Oplichtingspraktijken via datingsites nemen toe. In de eerste 10 maanden van dit jaar kwamen er al meer meldingen binnen dan in het hele jaar 2014.

Mensen die online contact leggen, maken soms na verzoek geld over aan iemand. Dit gaat soms om heel veel geld. Na overmaking ervan is zo’n ‘scammer’ meestal van de radar verdwenen.

Daarover bericht de NOS op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk.

Vaak zijn 50-plussers het slachtoffer. “Deze mensen hebben vaak een dramatische gebeurtenis meegemaakt in hun leven, zoals een heftige scheiding of ze hebben hun partner verloren”, aldus directeur Fraudehelpdesk Fleur van Eck.

Het gaat vaak om hoogopgeleide slachtoffers. “Dat verbaast misschien een hoop mensen, maar het zit niet zozeer in de educatie maar in de kwetsbaarheid van een mens.” Volgens Van Eck realiseren deze mensen niet wat het gevaar kan zijn.

Datingsites hebben daarom met de Consumentenbond een stichting opgericht, Keurmerk Veilig Daten, om gezamenlijk oplichting tegengaan. Websites die het keurmerk willen hebben, moeten aantonen aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Marlon van Dalen doet haar relaas bij het NOS Nieuws.

Lees ook:Dating-oplichters verschuiven hun werkterrein naar Facebook
Lees ook:Dating-fraudeurs misbruiken foto’s gelauwerde Majoor Marco Kroon
Lees ook:Veilig daten krijgt een keurmerk
Lees ook:Maak nooit geld over aan iemand met wie je online date!
Lees ook:Lokvrouwen in het vervolg verboden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>